Tõnis Oja • 1. november 2009 kell 21:00

Naftafirmade valge vares

Nafta hinna langus eelmise aasta rekordtasemest enam kui poole võrra kukutas pea kõikide suuremate naftakompaniide kasumeid enam kui poole võrra.

Erandiks on põhjanaabrite Neste Oil, mis teatas kolmanda kvartali kahekordsest kasvust, 74 miljoni euroni.

Ehkki Soome suurima naftatöötlemisfirma käive kukkus 45 protsenti, 2,5 miljardi euroni, suudeti kasumit kasvatada tänu kulude enam kui 50protsendilisele vähendamisele.

Muu hulgas kärbiti töötajate boonuseid ning preemiaid ning koondatakse 350 töötajat, mis moodustab 9 protsenti ettevõtte Soomes asuvast personalist, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Kui Neste Oil teatas kvartalikasumi märkimisväärsest kasvust, siis ettevõtte gigantidest konkurendid olid sunnitud teatama kasumite suurtest kukkumisest.

USA suurima naftakompanii Exxon Mobili naftatöötlustehaste kahjumid ulatusid Bloombergi andmetel bensiini ja diislikütuse odavnemise tõttu 2,3 miljoni dollarini päevas. Shelli (mille nõukogu esimees on Nokia endine juht Jorma Ollila) kasum naftatöötlemiselt kukkus 47 protsenti.

Exxon Mobili kasum kukkus kolmandas kvartalus 68 protsenti, 4,73 miljardi dollarini, Shelli kasum 62 protsenti, 3,25 miljardi dollarini, Hiina suurima naftakompanii PetroChina kasum 48 protsenti, 30,8 miljard jüaani ehk 4,5 miljardi dollarini, BP kasum 34 protsenti, 5,34 miljardi dollarini, itaallaste Eni kasum 58 protsenti, 1,24 miljardi dollarini, USA suuruselt teise naftakompanii Chevroni kasum 51 protsenti, 3,83 miljardi dollarini, ning kolmanda naftakompanii ConocoPhillipsi kasum 71 protsenti, 1,5 miljardi dollarini. USA üks suuremaid naftatöötluskompaniisid Valero Energy sai pea pool miljardit dollarit kahjumit.

Ehkki analüütikud ennustavad nafta hinna tõusu, ei näi pakkumise ja nõudluse vahekord seda toetavat. Rahvusvahelise Energeetikaagentuuri andmetel toodeti kolmandas kvartalis 3,68 miljonit barrelit naftat rohkem, kui oli globaalne nõudlus. See on enam-vähem sama palju, kui toodavad Kuveit ning Liibüa päevas kokku, kirjutas Bloomberg.

Ka töötlemise marginaalid jäävad lähikvartalites kehvakeseks, prognoosivad peaaegu kõik naftakompaniid.

Hetkel kuum