• Jaga lugu:

  Aeg suurendada optimismidoosi

  Niisuguse sõnumiga tuleb järgmise aasta plaane tegevatele ettevõtete juhtidele tänases lehes välja suurettevõtja Jüri Käo. Äripäev arvab samuti nõnda.
  Juba kaks ja pool aastat, 2008. aasta suvest on valdav osa Eesti ettevõtteid näinud tegelikkust ootustele alla jäävat, mis omakorda on muutnud juhid pessimistlikuks ja prognoose tehes ettevaatlikuks. Nüüd võiks aga tõesti optimismidoosi suurendada ning investeeringute peale mõtlema hakata. Miks?
  Esiteks, on näha sisetarbimise vähenemise möödasaamist. Seda näitab nii jaekaubanduse statistika kui ka mõningane tarbijate kindlustunde tõus sel sügisel.
  Teiseks, nädala pärast avaldatav Eesti kolmanda kvartali majanduskasvu number võib tulla üsna suure tõenäosusega Euroopa üks suuremaid. Rahandusministeerium prognoosib lausa 6%. Tingitud on see tööstustoodangu kümnendi suurimast kasvutempost, mis omakorda seotud eksporditurgudel läbilöömisega. Tuleb silmas pidada, et edukas eksport mõjutab tegelikult laiemat hulka ettevõtteid ja nende töötajaid, kui otseselt eksportivas ettevõttes tööl on. Näiteks ainuüksi Ericsson annab Eestis tööd kümnetele allhankijatele ja nende tuhandetele töötajatele alates elektroonikatööstusest kuni vedajateni välja.
  Kolmandaks - business-to-business reklaam, mis on ajalooliselt hea indikaator majanduse seisu ja ettevõtete ootuste ning eelkõige nende investeerimise valmisoleku kohta. Novembris on siin näha üsna selget elavnemist ja üle mitme aasta võib sel turul enam raha liikuda kui aasta varem. Kasv pole suur, kuid trendi muutusest võib ehk juba rääkima hakata. On näha töökuulutuste kasvu, on näha välisinvestorite rahasüste.
  Rõõmu teeb, et Eesti ettevõtjad on au sisse tõstnud senisest enam talupoegliku suhtumise enda arendamisse. Keskendutakse valdkonnale, mida teatakse, kus end tugevana tuntakse. Ning nagu oleme kuulnud pankureid kurtvat - ei laenata enam kergekäeliselt, üritatakse ise investeerida. Kuigi ettevõtluse arenguks on võõrkapital ülioluline, on suhtumise muutumine pangalaenu vaid tervitatav.
  Tulles tagasi juhtkirja pealkirjas toodud mõtte juurde optimismidoosi suurendada, ei taha Äripäev üles kutsuda reaalsustaju kaotama. Endiselt peab kulusid rangelt kontrollima. Endiselt peab investeerimisotsuste ja nende rahastamise taga olema kaine analüüs. Kuid praegu näib, et nüüd on ettevõtte juhil aeg hakata mõtlema kasvamise peale. Aeg hakata oma firma kasvu mitte ainult prognoosima, vaid ka astuma samme selles suunas. Olgu needeks siis kliendibaasi suurendamine, uued teenused/tooted või ülesostmised.
  Võimalik, et hakkab paistma pikalt oodatud uus laine. Ja kes meist ei tahaks olla esimeste seas, kes selle ära tabavad? Isegi, kui ta ei ole nii kõrge, kui buumiajal. Kuid edasi viib ikka.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.