Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aeg suurendada optimismidoosi

  Niisuguse sõnumiga tuleb järgmise aasta plaane tegevatele ettevõtete juhtidele tänases lehes välja suurettevõtja Jüri Käo. Äripäev arvab samuti nõnda.
  Juba kaks ja pool aastat, 2008. aasta suvest on valdav osa Eesti ettevõtteid näinud tegelikkust ootustele alla jäävat, mis omakorda on muutnud juhid pessimistlikuks ja prognoose tehes ettevaatlikuks. Nüüd võiks aga tõesti optimismidoosi suurendada ning investeeringute peale mõtlema hakata. Miks?
  Esiteks, on näha sisetarbimise vähenemise möödasaamist. Seda näitab nii jaekaubanduse statistika kui ka mõningane tarbijate kindlustunde tõus sel sügisel.
  Teiseks, nädala pärast avaldatav Eesti kolmanda kvartali majanduskasvu number võib tulla üsna suure tõenäosusega Euroopa üks suuremaid. Rahandusministeerium prognoosib lausa 6%. Tingitud on see tööstustoodangu kümnendi suurimast kasvutempost, mis omakorda seotud eksporditurgudel läbilöömisega. Tuleb silmas pidada, et edukas eksport mõjutab tegelikult laiemat hulka ettevõtteid ja nende töötajaid, kui otseselt eksportivas ettevõttes tööl on. Näiteks ainuüksi Ericsson annab Eestis tööd kümnetele allhankijatele ja nende tuhandetele töötajatele alates elektroonikatööstusest kuni vedajateni välja.
  Kolmandaks - business-to-business reklaam, mis on ajalooliselt hea indikaator majanduse seisu ja ettevõtete ootuste ning eelkõige nende investeerimise valmisoleku kohta. Novembris on siin näha üsna selget elavnemist ja üle mitme aasta võib sel turul enam raha liikuda kui aasta varem. Kasv pole suur, kuid trendi muutusest võib ehk juba rääkima hakata. On näha töökuulutuste kasvu, on näha välisinvestorite rahasüste.
  Rõõmu teeb, et Eesti ettevõtjad on au sisse tõstnud senisest enam talupoegliku suhtumise enda arendamisse. Keskendutakse valdkonnale, mida teatakse, kus end tugevana tuntakse. Ning nagu oleme kuulnud pankureid kurtvat - ei laenata enam kergekäeliselt, üritatakse ise investeerida. Kuigi ettevõtluse arenguks on võõrkapital ülioluline, on suhtumise muutumine pangalaenu vaid tervitatav.
  Tulles tagasi juhtkirja pealkirjas toodud mõtte juurde optimismidoosi suurendada, ei taha Äripäev üles kutsuda reaalsustaju kaotama. Endiselt peab kulusid rangelt kontrollima. Endiselt peab investeerimisotsuste ja nende rahastamise taga olema kaine analüüs. Kuid praegu näib, et nüüd on ettevõtte juhil aeg hakata mõtlema kasvamise peale. Aeg hakata oma firma kasvu mitte ainult prognoosima, vaid ka astuma samme selles suunas. Olgu needeks siis kliendibaasi suurendamine, uued teenused/tooted või ülesostmised.
  Võimalik, et hakkab paistma pikalt oodatud uus laine. Ja kes meist ei tahaks olla esimeste seas, kes selle ära tabavad? Isegi, kui ta ei ole nii kõrge, kui buumiajal. Kuid edasi viib ikka.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Eesti suurendab kaitseväe sõjaaja koosseisu veerandi võrra
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.