Meelis Mandel • 18. november 2010 kell 21:00

Millal ma hääletan Reformi poolt?

Reformierakonna esmaspäeval avaldatud majandusprogramm "Eestist Põhjamaade parim majanduskeskkond" on mõistlik. Kuid minu jaoks on olulisem veel tegevus, mida võiks võtta kokku loosungiga "Eestist Põhjamaade avatuim majanduskeskkond". Sest mida võrdsemalt info kõigi mängus osalejate vahel jaotub, seda õigemaid otsuseid saab osaleja, olgu selleks siis ettevõtja, langetada.

Ning siin on kõige selgemalt näha vastuolu Reformierakonna sõnade ja tegude vahel. Näen murettekitava trendina, et võimueliit on hakanud infot monopoliseerima. Kuigi erakonna majandusprogrammis seisab lõik "lähtume ärikeskkonna muudatuste kavandamisel õiguskindluse ning vastava valdkonna ettevõtluse esindajate kaasamise põhimõttest", on tegelikkus vastupidine. Ettevõtjate ette tuuakse neid puudutavad seadusemuudatused alles 12. tunnil, mil mingist kaasamisest enam juttugi ei saa olla. Kiirelt valminud võlakaitse seaduse mõju hakkame ehk aasta pärast nägema. Ametkondlikud dokumendiregistrid on taas suletumaks muutunud. Erakondade rahastamist määratakse kontrollima parteid ise. Kabinetivaikuses valminud ennetustrahvide eelnõu ohtlikkusest kirjutasime eilses juhtkirjas.

Kuni Reformierakonna soovimatus otsuste langetamisel ühiskonna liikmetega diskussiooni pidada ei muutu, läheb minu hääl nende jaoks tulevastel valimistel kaotsi.

Hetkel kuum