22. november 2010 kell 10:56

USA pankadel on puudu 150 miljardit dollarit

Basel-III reformide rangemate kapitalinõuetest lähtuvalt on USA suurpankadel puudu kuni 150 miljardit dollarit omakapitali. Peaaegu et kogu summa jaguneb kuue suurima panga vahel, näitab Barclays Capitali tehtud uurimus.

Ligikaudu 90 protsenti vajalikust finantseeringust puudutab USA kuut suurimat panka, kirjutab Financial Times viitega Barclays Capitalile. Uuring eeldab, et pangad peavad omama „kõva tuumkapitali“ 8 protsendi ulatuses.

See peab 2013 kuni 2019 tõusma kahest seitsme protsendini, et muuta pangad kriisikindlamaks. Süsteemirelevantsete pankade osas on kõne all veel lisaprotsent lisaks üldistele kvootidele. Omakapitali suurendamine võib toimuda kasumist, aktsiaemissioonidest või riskifondide müügist.

Analüütikud usuvad, et suured USA pangad ei pea suurendama kapitali ainult regulatiivsetel eesmärkidel. Mõned inimesed siiski muretsevad, et järsud kärped võivad pankasid sundida vähendama laenamist või tõstma laenukulusid.

“Need puudujäägid on täielikult juhitavad. Palju keerulisem küsimus on, mis mõju avaldavad uued reeglid kuludele ja krediidivõimalustele ning panga kasumlikkusele,” ütles Tom McGuire, Barclays Capitali kapitali nõustamisgrupi juht. 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum