Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  18 miljardiga pannakse Paldiskis nafta voolama

  Tallinna Sadam juhi Ain Kaljuranna sõnul on projekt oluline nii Tallinna Sadamale kui ka kogu Eesti majandusele. "Rafineerimistehase rajamine ja valmimine hõlmaks suurt osa Eesti logistikasektorist ning oleks äärmiselt oluline kogu riigi ekspordi tulevikku silmas pidades," ütles ta.
  Uus terminal loob 200 kvalifitseeritud töökohta ja on tervendav konkurent nii Balti riikide kui ka Skandinaavia autokütuseturul, samuti suurendab piirkonna energiavarustuse sõltumatust, teatas Tallinna Sadam eile.
  Ukraina firma DMSS esindaja Oleg Sukhanovi sõnul tekiks uue tehase valmides suurem vajadus vastava ala spetsialistide järele, mistõttu plaanitakse juba tehase rajamise ajal tihedamat koostööd vastavaid erialasid õpetavate haridusasutustega Eestis.
  CV-Online'i juht Agu Vahur ütles, et kui logistika vallas on vaba oskustööjõudu piisavalt, siis keemiaharidusega inimeste leidmine kujuneb üsna raskeks. Tema sõnul on Eesti keemiatööstus seni otsinud spetsialiste Soomest, Lätist ja ka Leedust. Kuna Tallinna Sadam plaanib rafineerimistehast koostöös Ukraina ettevõttega, võib oletada, et Paldiskisse hakatakse tööjõudu otsima ka Ukrainast, lisas Vahur.
  Nullist alustav tehas on Vahuri sõnul hea võimalus otse ülikoolist tulevatele keemikutele. "Ainuke küsimus on asukohas, kuid see tuleb ilmselt kõrgema palgaga kompenseerida," märkis Vahur. Samas on inimesed töö nimel varasemast altimad teises linnas elukohta üürima, lisas ta.
  Paldiski linnapea Kaupo Kallase sõnul tähendab tehase rajamine regioonile uue hingamise andmist. Lisaks tehases loodavatele töökohtadele tekib piirkonda olulistelt rohkem vajadusi lisateenuste ja sealtkaudu töökohtade järele, mis oleks Paldiski linna arengu seisukohalt ülioluline, märkis ta.
  Lisaks 200 spetsialistile saab partnerfirmade kaudu tööd veel kuni 2400 inimest, rääkis Eesti Logistikaklastri arendusjuht Illimar Paul. "Tehase rajamise uudis on väga oluline läbimurre mitte ainult meie logistikafirmade, vaid kogu riigi jaoks tervikuna," lisas ta.
  "Tegemist on esimese tehasega Eestis, mis hakkab toornaftat lisandväärtustama ja eksportima erinevaid nafta- ning naftakeemiasaadusi. Logistikasektori jaoks seisneb investeeringu väärtus eelkõige asjaolus, et kõrget lisandväärtust loov rafineerimistehas on oluline põhjus suunata ja kinnistada toornaftavoog Eestisse," lisas Paul.
  Tema sõnul tähendab kolme miljoni tonnine käivitusvõimsus sisuliselt kuue miljoni tonnist veosemahtu, millest poole moodustab toornafta ja teise poole valmistoodang.
  "Tavakodaniku jaoks tähendab Paldiskisse naftatehase rajamine eelkõige seda, et oma autosid hakkame me tehase valmimisel suure tõenäosusega tankima Eestis valmistatud kütusega," lisas Paul.
  Uue tehase mõju Eesti mootorikütuse turule selgub siis, kui on teada, milliseid rafineeritud naftasaadusi Paldiskis tootma hakatakse ja kuhu neid müüakse, ütles Eesti Statoili peadirektor Helle Kirs-Toiger.
  Siseriiklik rafineerimistehas võiks mõjutada positiivselt mootorikütuste impordiga kaasnevat rahvusvahelise transpordi ehk laevatamise ja raudteetranspordiga seonduvaid kulusid, lisas ta.
  Eesti on Läti kõrval üks vähestest ELi liikmesriikidest, mille territooriumil pole mootorikütuste rafineerimistehast ning kõik Eestis müüdavad mootorikütused tuleb seetõttu importida teistest riikidest.
  Eesti Statoilil on pikaajaline tarneleping Statoil ASAga, mis tagab Kirs-Toigeri sõnul kõrge kvaliteediga toodete katkematu tarne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.