Anu Jõgi • 16. detsember 2010 kell 15:40

Tallinn võitis sokivabriku kohtuasjas riiki

Riigikohus rahuldas täna osaliselt Tallinna linna kaebuse ning mõistis riigilt linnale üle 60 000 krooni viiviseid sokivabriku pärijale tema vara tagastamata jätmisest tingitud kohtuasjas, kirjutab ERR Uudised.

Mullu kevadel jõustunud kohtuotsuse järgi maksid rahandusministeerium ja Tallinna linn Lerenmanile solidaarselt 13,3 miljonit krooni ning kohtukulude katteks 425 466 krooni ehk mõlemad pooled 6,8 miljonit krooni, tänavu mais mõistis ringkonnakohus riigilt Tallinnale 6,8 miljoni krooni asemel 3,4 miljonit krooni, kuid jättis viivised väljamõistmata.

Tallinna linnavalitsus leidis, et omandireformist tekkinud ja jõustunud kohtulahendi alusel sokivabriku sõjaeelse omaniku pärijale Olimpiada Lerenmanile (84) makstud miljonid kroonid peab hüvitama riik.

Tallinnas Kotzebue 1 asunud sokivabriku kunagise omaniku Efraim Lerenmani pärija Olimpiada Lerenmanile jäeti vabrikuhoone ja selle juurde kuuluv maa tagastamata ning omandireformi käigus erastas AS vabrikuhooned ja selle juures oleva maa Sukktokk hilisema nimega Suva.

Aastaid hiljem otsustas linnavalitsus Lerenmanile osa varast siiski tagastada ning kohustas vabrikut hooned oma bilansist maha kandma ja Lerenmanile üle andma, kuid AS Suva vaidlustas linna otsuse kohtus ning saavutas seal võidu.

Hetkel kuum