17. jaanuar 2011 kell 15:03

Hu: dollari süsteem on minevik

Hiina riigipea Hu Jintao kritiseeris enne kolmapäeval algavat riigivisiiti USA-sse dollari poolt domineeritud globaalset valuutasüsteemi.

Hu ütles kirjalikus intervjuus ajalehtedele Wall Street Journal ja Washington Post, et dollar juhtvaluutana on „mineviku produkt“ ja et tulemas on jüaani ajastu.Hiina keskpank on varemgi rääkinud globaalse valuutasüsteemi ümberkorraldamisest.

Uus on aga see, et dollari nõrkuse on kõneks võtnud ka president. Ning seda enne suurt USA reisi, kus mõlemad riigid plaanivad sõlmida arvukaid majandusleppeid nii energeetika, lennu- ja kosmosetööstuse ja infrastruktuuride arendamise vallas.

Dollaril on suur mõju „kapitalivoogudele ja globaalsele likviidsusele“, ning sellepärast tuleb dollari likviidsust hoida „mõistlikul ja stabiilsel tasemel“, ütles Hu.USA argumenti, nagu peaks Hiina oma valuutat revalveerima, et nii muuhulgas ka inflatsiooni ohjeldada, Hu seni kuulda pole võtnud. Teema saab olema kõne all kahe riigi presidendi kohtumisel Valges Majas kolmapäeval.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum