Banco Santanderi kasum vähenes 4,6%

Romet Kreek 04. veebruar 2011, 00:00

Hispaania suurima panga Banco Santanderi neljanda kvartali kasum vähenes 4,6 protsenti. Puhaskasum kahanes 2,2 miljardilt eurolt 2,1 miljardile eurole. Analüütikud ootasid pangalt 2,04 miljardi euro suurust puhaskasumit. Pank teeb ettepaneku maksta 2010. aasta eest sama suurt dividendi kui aasta varem ehk 60 eurosenti aktsia kohta.

Santanderile mõjusid negatiivselt koduturul Hispaanias aset leidnud kinnisvara väärtuse mahahindlused ning kõrgemad hoiuseintressid. Oktoobris teatas pank, et nad ei suuda täita 2010. aasta kasumieesmärki, milleks oli teenida sama suur kasum kui aasta varem. 2009. aastal oli panga kasum 8,94 miljardit eurot. Eesmärk muutus täitmatuks, kuna pank pidi klassifitseerima halbu laene kiiremini seoses muutunud pangandusregulatsiooniga.

Panga Hispaania jaepangandusüksuse kasum vähenes 470 miljonilt eurolt 248 miljonile. Ühendkuningriigi üksus kasvatas kasumi 412 miljonilt eurolt 452 miljonile ning Brasiilia oma 578 miljonilt eurolt 756 miljonile.

Aktsia hind langes Madridis kaks protsenti, 8,96 eurole. Aastaga on aktsia hind langenud 8,1 protsenti. Aktsia dividenditootlus on Bloombergi andmetel 6,5 protsenti.

Nagu tulemus tuletas meelde, ei ole Santander pelgalt Hispaania pank, vaid tegutseb laiema haardega. Isegi Hispaania üksus ei ole kahjumlik, vaatamata raskele makroolukorrale - viletsale kinnisvaraturule, kõrgele tööpuudusele ja põlgusele, mis kaasneb PIIGS-riikide sekka kuulumisele. Suhteliselt tugev oli ka Hispaania suuruselt teise panga Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ehk lühendatult BBVA kvartalitulemus. Kuigi 939 mln eurone kasum jäi alla analüütikute ootustele (962,9 mln eurot), näitas ka see pank, et kriis ei ole ajanud panka kahjumisse. Kui Santanderi kuldvasikas oli Brasiilia, siis BBVA-l täitis sama rolli Mehhiko. BBVA kasumist tuli Hispaaniast umbes pool. Kui räägitakse Hispaania raskustes pankadest, siis on nendeks ikka rohkem sealsed hoiukassad, kellel on omanikeprobleem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing