Swedbank: Nokia müüs end liiga odavalt

Fredy-Edwin Esse, California 14. veebruar 2011, 10:17

Swedbank alandas täna avaldatud analüüsis Nokia aktsia hinnasihti üle 40% ja soovitab nüüd aktsiat ostmise asemel hoopis müüa, leides et firma müüs end liialt odavalt Microsoftile.

Swedbank on enda sõnul sunnitud langetama Nokia aktsia lühiajalise hinnasihi seniselt 10,50 eurolt koguni 6,00 euroni ja andma aktsiale müügisoovituse, sest Nokia poolt tutvustatud uus strateegia ja finantssihid ei ole köitvad.

Panga sõnul osa uuest strateegiast olid ootustega kooskõlas, kuid Symbiani operatsioonisüsteemi ja Ovi platvormi likvideerimine koos heade finantstulemuste väljavaadete puudumisega ei olnud kindlasti Swedbanki nägemuses. Lisaks tunneb pank, et Nokia müüs ennast liiga odavalt Microsoftile.

Raskeks läheb Nokial eelkõige n-ö üleminekuperioodil, kus Symbiani asemele tuuakse Windows, mille jooksul võib Nokia kaotada veelgi enam turuosa konkurentidele ja panga sõnul on see risk, mida investorid ei ole valmis võtma. Swedbank prognoosib, et Nokia kaotab järgneva paari aasta jooksul veelgi enam turuosa.

Kuigi 30%-ne kulude kokkuhoid toote uuringu- ja arendustegevuse valdkonnas aitab säästa umber miljard eurot, siis puudub usk, et firma marginaalid paraneks. Lisaks ei olnud Nokia nõus rääkima tulevikust, mil marginaalid peaksid paranema.

Hoopis vastupidiselt nähakse olukorda Microsofti mätta otsast, kes saab hetkel veel maailma suurima mobiiltelefonide tootja kaudu viia Windowsi üle maailma laiali. Kõigele lisaks kardetakse, et Nokia peab hakkama Windowsi eest maksma kasutusmaksu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2011, 12:52
Otsi:

Ava täpsem otsing