Saksamaa elab alla oma võimete

Katri Soe-Surén 23. veebruar 2011, 11:50

Saksa Majandusuuringute Instituut DIW on välja tulnud uurimusega, mis näitab, et hästi teenivad sakslased säästavad keskmisest rohkem ja kulutavad vähem.

Vaatamata majanduskasvule ei tarbi sakslased rohkem, vaid eelistavad pigem säästa, mis on makromajanduslikust seisukohast problemaatiline, ütles DIW juht Gert G. Wagner. Eratarbimine on Saksamaal nõrk vaatamata sissetulekute tõusule.

"Tarbijad säästsid just siis, kui nad oleksid võinud endale tegelikult rohkem lubada," lisas DIW ekspert Karl Brenke. "See tavatu käitumine tuleneb eelkõige suurenevast lõhest sissetulekute jaotuse osas ühiskonnas."

1990ndate algusest kuni tänaseni tehtud uuringud näitavad, et suurenenud on sissetulekud ettevõtlusest ja investeeringutest, palgad seevastu ei ole pea üldse tõusnud. Kasvanud on eelkõige niigi hästi teenivate leibkondade sissetulekud, kuid just need leibkonnad on ka suurimad säästjad.

Seevastu väikese sissetulekuga leibkonnad ei säästa pea üldse. Nii näiteks neljandik kõigist leibkondadest ehk siis suurima sissetulekuga pered säästavad reeglina rohkem kui 20 protsenti kuu sissetulekust. Seevastu madalaima sissetulekuga elanikkonnakihist ei säästa neli viiendikku üldse midagi.

"Selline käitumine lämmatab konjunktuuri, kuna suuremaid sääste ei investeerita Saksamaal, vaid kapital rändab piiri taha. Saksamaa elab seega alla oma võimete," ütles Brenke.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. February 2011, 12:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing