Tippjuhid valimistel hobuseid ei vahetaks

Katre Pilvinski, Aivar Hundimägi 04. märts 2011, 07:00

Kui ainult suurfirmade juhid saaksid valida järgmise riigikogu, oleks selle koosseis väga igav. Ülekaaluka enamuse saavutaks Reformierakond. Samas soovitakse valitsusliitu värsket verd.

Võrreldes neli aastat tagasi tehtud sarnase küsitlusega tunnistasid mitmed Äripäevaga vestelnud 92 tippjuhist, et kolmandaks partneriks võiksid valitsuses tasakaalustava jõuna olla sotsid. Reformierakonda küll armastatakse, aga nende võimalikku suurt valimisedu samas kardetakse.

"Ma olen sotsiaalse hingega inimene ja loodan, et me ei arene vaid kuivas raamatupidamise maailmas ega räägi ainult numbritest, vaid ka pehmetest väärtustest," ütles ASi Harju Elekter juhatuse esimees Andres Allikmäe.

Mitmed tippjuhid pelgavad, et kui praegusel valitsusliidul õnnestub pärast valimisi saada riigikogus enamus, siis võib kaasneda valitsejate liigne rahulolu ning jäädakse loorberitele puhkama.

Eesti Telekomi juhi Valdo Kalmu sõnul soovivad inimesed teada, kuhupoole ollakse teel, milline on meie riigi visoon. Ei piisa ainult üheks aastaks tehtava eelarve raames mõtlemisest.

Kalm: ei saa lihtsalt väikse klikiga valitseda. "On vaja uusi mudeleid, uusi lähenemisi. Tuleks kuulata rohkem ühiskonda, teadlasi ja eriti kolmandat sektorit - kodanikuühiskonda. Seda tarkust pole nii väheste inimeste peas - tarkus on laiali," rääkis Kalm. Tema sõnul on heaks näiteks Arengufond, kus vähemalt püütakse laiemapõhjalist visiooni luua, kuid poliitikud ei lähe sellega kaasa. "Kui laseme vanamoodi edasi, siis edetabelites olemisest ei maksa unistada," hoiatas Kalm.

Ideali juhatuse esimees Hardi Isok ütles, et kõige parem variant oleks, kui peaminister Andrus Ansip saaks koos IRLiga jätkata ja ettevõtluskeskkonnas ei toimuks suuri muutusi. Samas ta aga lootis, et IRL tugevdab oma positsiooni. "Reformierakonnale oleks vaja võrdväärset vastast, kellega saaks tekkida diskussioon. Praegu on tõsine oht, et kui Reformierakond saab palju hääli, lähevad valitsuse otsused liiga ühele poole kaldu ning see pole majandusele ega Eestile tervikuna hea," märkis ta.

Liiga pikk võimuperiood muudab ülbeks. Swetraki juhatuse liikme Ergo Sepa kinnitusel on ta küll rahul praeguse valitsuse tööga, aga siiski ta sooviks, et valimiste järel toimuksid mingid muutused. "Need inimesed on liiga pikalt jäänud võimu juurde ja ma ei arva, et see väga hea on. Inimesed lähevad väga ennast täis ja ülbeks ning teevad asju, mida nad ei teeks, kui nad teaksid, et see võiks nende jalgealust kõigutada," lausus Sepp.

Elpa i.e. OÜ juhatuse liige Kristjan Linkov eelistaks aga uues valitsusliidus näha IRLi ja sotse. "Reform võiks natuke puhata, nad sarnanevad natukene Keskerakonnaga juba," märkis Linkov.

"Paljudele meeldib raha jagada, aga jagamisele peaks eelnema teenimine. Muutused, millest paljud räägivad, on seotud sellega, kuidas raha teistmoodi paigutada, mitte, et kuidas raha juurde teenida," lausus ASi Viru Õlu juht Ott Licht.

Reformierakonna ja IRLi valitsusliidu jätkamist toetav ES Sadolini juht Piret Minn ütles, et kõiki asju saab teha mitut moodi, kuid lõppude lõpuks tuleb teha üks valik. "Mina riigialamana olen rahul, et ellu jäime. Pigem oleks teistelt meilt üht-teist õppida," märkis Minn. Temaga sarnasel arvamusel oli valdav osa küsitletud tippjuhtidest.

On ka Reformis pettunuid
On ka neid, kes sooviksid praeguse opositsiooni võimuletulekut. "Olen 15 aastat lootnud, et Reformist on mingit tolku. Midagi ongi tolku olnud, aga see, mis minu jaoks on oluline - näiteks suhted Venemaaga -, on hullemaks läinud. Mina olen pööranud end 180 kraadi ja tahan näha, mida Keskerakond ära teeks," rääkis ASi Hert-Transport juhataja ja omanik Tarmo Tšernjavski.

Sevenoil ESTi juhatuse liige Mati Luik oli samuti seda meelt, et Eesti poliitika vajaks järsku muutust. "Eestile parim valitsuskoalitsioon oleks Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsus," lasus ta.

Luik eristus oma arvamusega, sest valdav osa küsitletud tippjuhtidest toonitas, et ettevõtjate jaoks on oluline stabiilsus ning paremerakondade jätkamine seda ka tähendaks.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. March 2011, 02:49
Otsi:

Ava täpsem otsing