Õigusabikulude kindlustamine kasvuteel

Rainer Hubel 08. märts 2011, 00:00

Kriis on töötajate õiguslikke riske suurendanud. Lühendatud tööaeg, ähvardavad pankrotid ja koondamislained muudavad paljud teenistujad ebakindlaks ning nad otsivad rohkem kui varem nõu advokaadilt. Siiski kardavad paljud töökohtusse minna - kulud on nende jaoks liiga suured.

Tsiviilvastutuskindlustus ja õnnetusjuhtumikindlustus on tänapäeval samahästi kui enesestmõistetavad. Tarbijad peaksid aga mõtlema ka õigusabikulude kindlustuse sõlmimise peale. See pakub rahustavat tunnet eriti majanduslikult ebakindlatel aegadel. Ilmselgelt vajavad kindlustunnet paljud sakslased ja nad teevad selleks ka ettevalmistusi: Saksamaa LV kodanikel on kokku peaaegu 21 miljonit õigusabikulude kindlustuse poliisi ja see on kasvav trend. Finantskriisi jooksul on Saksa kindlustajad täheldanud õigusabikulude kindlustuse nõudluse märkimisväärset suurenemist. Kriisi mõju tööturule oli selgelt tuntav. D.A.S.-is tulenes 2009. aastal umbes üks neljandik kõikidest kindlustatud õigusvaidlustest tööõigusest. Ühtekokku maksid Saksa kindlustajad toona tööõigusega seotud juhtumite eest 532 miljonit eurot - 25% rohkem kui 2008. aastal.

Ka noor D.A.S. Eesti täheldas kriisi ajal suurt kasvu. Võrreldes 2008. aastaga suurenesid 2010. aastaks osamaksetest saadavad summad enam kui kümme korda. Kriisi ajal ergutas nii Eestis kui ka Saksamaal uusi lepinguid sõlmima soov kindlustada ennast tööõiguslike riskide vastu. Õigusabikulude kindlustuse potentsiaal ei ole Eestis ennast aga kaugeltki ammendanud. Nagu kahjujuhtumitega seotud areng näitab, on õigusabikindlustuse vajadus tegelikult suur. Siiski ei tunne paljud eestlased veel piisavalt oma õigusi - mitte ainult välismaal toimunud liiklusavariide korral, vaid ka kodumaal aset leidvates igapäevastes õiguslikes vaidlustes. Siin on vaja teha veel mõningast selgitustööd, et tutvustada õigusabikulude kindlustuse ideed ja veenda kliente õigusabikulude kindlustuse eelistes.

Just majandusolude poolest rasketel aegadel on õigusabikulude kindlustuse valdkonnas näha elavnemist. Seda kinnitavad D.A.S.-i 2008.-2010. aasta kindlustusmaksed Saksamaal ning Eestis ja teistel välisturgudel. Õigusabikulusid kindlustavate ühingute jaoks tähendab see, et tuleb reageerida klientide kasvavatele nõudmistele ja kohandada oma teenusteportfelli. Aktiivsel juhtumikorraldusel on selles täita oluline roll. Peale selle mõtleme tulevikus lisada kõikidesse välismaistesse poliisidesse vahendusteenuse, mis annaks klientidele reaalse alternatiivi kohtusse minemisele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing