Olli Mustonen - pianist ja dirigent ühes isikus

Kersti Inno 11. märts 2011, 00:00

Täna õhtul on ERSO ees erakordne soome muusik Olli Mustonen, kes on nii solisti, dirigendi kui ka helilooja rollis.

Olli Mustonenil on tänapäeva muusikamaailmas ainulaadne koht.

Pianistina on ta oma originaalsuse ja briljantse tehnikaga lummanud publikut nii Euroopas kui ka Ameerikas, dirigendina asutanud Helsingi festivaliorkestri ja juhatanud orkestreid üle maailma ning heliloojana kirjutanud kütkestavat originaalloomingut, samuti teinud arranžeeringuid.

Nii Olli Mustoneni klaverimängu kui ka dirigeerimise lähtepunktiks on tema kui helilooja. Mustonen on veendunud, et igas esituses peab kõlama esiettekande värskus, et publik ja esitajad tunnetaksid heliloojat enda kaasaegsena.

Ajakirjas BBC Music Magazine kirjutati: "Interpreedina sarnaneb dirigent Olli Mustonen väga pianist Olli Mustoneniga. Kõik detailid on peensusteni artikuleeritud, justkui nõelaotsaga söövitatud…"

Kontserdil tulevad ettekandele Sibeliuse kaunid sümfoonilised poeemid, Mustoneni enda teos "Jehkin Iivana" ning Beethoveni viiulikontserdi klaveriversioon.

Kavas Sibeliuse teosed. Sümfoonilisi poeeme kirjutas kuulus soome helilooja Jean Sibelius peaaegu kogu oma loomingulise karjääri vältel. Neist on kavas sümfoonikule rahvusvahelise kuulsuse toonud patriootilise sisuga "Finlandia" (1899), intiimset ja sisevaatluslikku laadi "Bard" ning monumentaalne "Tapiola" (1925).

"Finlandia" on algselt komponeeritud Soome ajalugu käsitlevate nn elavate piltide saatemuusikana Kaarlo Bergbomi lavastusele. Kõige tähendusrikkama, Soome rahvuslikku ärkamist kujutava viimase pildi finaalina kõlas Sibeliuse "Finlandia".

Teos sai ruttu väga populaarseks, kõlades Ameerikas juba 1905. aastal. Pealkiri "Finlandia" kinnistus talle aga oluliselt hiljem. Nii esitas Helsingi linnaorkester oma Euroopa turnee ajal aastal 1900 teost Skandinaavias pealkirja all "Suomi", Saksamaal "Vaterland" ja Prantsusmaal "La Patrie".

Sibelius juhatas seda ise Riias ja Tallinnas pealkirja all "Impromptu".

Inspiratsioon Karjalast. Olli Mustoneni teos "Jehkin Iivana" on loodud 2005. aastal sonaadina soolokitarrile.

Teos on inspireeritud tuntuima Karjala rahvalauliku Iivana Shemeikka elust ning see viib kuulaja rändama müstika ja legendide maailma. Täna kõlab autori juhatusel teose orkestriversioon.

Pianistina saab Olli Mustoneni kuulata Beethoveni viiulikontserdi klaveriversiooni ettekandmisel. 1806. aastal valminud viiulikontsert on Beethoveni viiulimuusika tippsaavutusi.

Siiski, Muzio Clementi soovitusel ja tõenäoliselt häirituna viiulikontserdi esiettekande ebaedust seadis Beethoven oma viiulikontserdi ka klaverile ja orkestrile. Hiljem avaldati see oopusenumbri 61a all.

Eriti põnev on teost kuulata neil, kel teose originaal kõrvus helisemas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing