Tallinna Lennujaam jätkab rekordikursil

11. aprill 2011, 07:09

 Tänavu rekordit korrata plaaniv Tallinna Lennujaam kasvas esimeses kvartalis veerandi võrra. Märtsis naases ka mullu kadunud lennukaup.

Tallinna lennujaama lennukaupade maht pöördus märtsis tõusule pärast 13 kuu pikkust järjestikust langusperioodi. Märtsis registreeriti Tallinna Lennujaamas 1062 tonni kaupa, mis on 74,5% rohkem kui möödunud aastal samal ajal.
Lennujaama kaubakäive oli märtsis 1062 tonni. See näitab kasvu pärast viimase järjestikuse 13 kuu langust. Kogu märtsis käideldud kaubakogusest oli lennukaupu 961 tonni ja posti 101 tonni.
Kuid üldfoonis ei saa tänavust märtsi pidada lennukaubaveos mulluse ja tänavuse esimese kvartali võrdluses kõige paremaks kogu tonnaaži poolest. Koguse poolest, olid edukamad kuud mullu jaanuar (2096 t), veebruar (2044 t), september (1253 t) ja oktoober (1143 t).
Kui mullu vähenes lennukauba osakaal transiidikaupade vähenemise mõjul, siis tänavu on märgata transiitkauba osakaalu tõusutrendi, rääkis lennuliinide kaubaveoagendi Aerogistica OÜ juhataja Meelis Koitmäe.
Võrreldes eelmise aastaga on sel aastal lennujaama läbinud kaupade maht kuude lõikes stabiilsem,  nentis Koitmäe. "Kui eelmisel aastal toimus drastiline mahtude kukkumine lennujaama läbiva transiitkauba vähenemise tõttu, siis sel aastal on just transiitkauba tagasitulek trendi taas ülespoole suunanud," selgitas ta ja tõi näite, et märtsis 2010 kukkus transiitkauba osakaal varasemate kuudega võrreldes ligi 10kordselt. 
Koitmäe sõnul on umbes pool lennujaama statistikas sisalduvast tonnaažist  transiitkaup ja arusaadavalt mõjutab selle liikumine üldist trendi olulisel määral.
"Samas, ka nii-öelda tavakauba maht on stabiilselt pigem kasvanud kui vähenenud ja eks see kasvava tarbijanõudluse ja suurenevate tootmismahtude mõju ole. Koos transiitkaubaga või ilma domineerib jätkuvalt import ja selget märki, et mingil hetkel eksport samale tasemele võiks jõuda pole," rääkis Koitmäe. "Aga nagu varem öeldud, on lennujaama statistika vaid lendude põhine ja ei sisalda kahjuks autoga veetud lennukauba mahtu – see ilmselt lisaks eeskätt kaalus palju juurde," lisas ta.
Lennujaama märtsikuine statistika näitas, et oluliselt on kasvanud posti osakaal kogu kaupade mahust, Eesti Posti teatel on veebruariga võrreldes märtsis väljuva posti osa tõusnud ca 22%.
"Võrreldes veebruariga on märtsis näiteks väljuva posti osas tõesti mahud umbes 22 % tõusnud. Väike põhjus on siin ka pikem ja pühadeta kuu," lausus posti- ja logistikafirma kommunikatsioonijuht Inge Suder. Ta lisas, et tähelepanuväärne on, et 22%-lise kaalu kasvu juures on saadetiste arv tõusnud 8%. "Seega keskmiselt on ühe saadetise kaal tõusnud," selgitas ta. Teenuste lõikes (kiri, pakk EMS) jaotub tõus nii kaalus kui ka tükkides ühtlaselt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    13. April 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing