Tööstus vajab asjalikke ja toetavaid teenuseid

Ain Alvela 20. aprill 2011, 00:00

Öeldakse, et iga kingsepp jäägu oma liistude juurde, ja õige ka. Suure kriisi aastatel sai nii mõnelegi töösturile selgeks, et kõike ise teha ei suuda ning kui asjasse süveneti, siis selgus, et pole vajadustki.

Suhtumine, et kõik tegevused tuleb ilmtingimata ise ära teha, pärineb ilmselt verinoore kapitalismi ajast, mil leiti, et jumala eest ühtegi penni ettevõttest niisama lihtsalt välja ei käidaks. Nõustan ennast ise, koolitan töötajaid ise, palkan IT-spetsialisti, kes firma bilansis olevaid arvuteid hooldab, tegelen laomajanduse, logistika, transpordi, kinnisvarahalduse ning tagatipuks ka müügiga ise.

Aga siis ühel hetkel avastad, et ettevõtte palgal on kõikvõimalikke põhitegevusse mittepuutuvaid asjamehi rohkem kui tootmistöölisi. Ja kogu aur läheb igasuguste sahmerdamiste peale, mis on ühest küljest möödapääsmatud, ent teisalt ei vii justkui kusagile. Ja tootmine, saati siis tootearendus ja uute turgude kompamine, jääb tasapisi kängu.

Näib, et just üleilmne majanduskriis sai mitmete, just tööstusele mõeldud tugiteenuste turuletuleku liikumapanevaks jõuks. Ja ajendiks ettevõtjatele oma senine dogmadest kammitsetud mõttemaailm ümber hinnata. Tootmisettevõtte primaarne tegevus ongi ju tootmine, milleks kammitseda seda saja kõrvaltegevusega, kui need saab rahulikult sisse osta firmadelt, kellele need tegevused on peamine spetsialiteet.

Jah, kahtlemata kulub selleks raha, sedasama tootmistegevusest teenitud raha, ent kui tootmise arendamisega jõuliselt ja killustamata tegeleda, siis peaks ju olema seda raha võimalik rohkem teenida.

Loomulikult tuleb teenuste sisseostmisel valikuid teha, esmajoones soovitaks hoiduda õhumüüjatest - nn konsultantidest, kes kahtlase väärtusega nõuannete eest kirvearveid saadavad ja kelle äriplaani on sisse kirjutatud nende arvete üle vaidlemine ja kohtuskäimine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing