Hoiuühistu põhjalaskjat ähvardab kriminaalasi

Väinu Rozental 12. mai 2011, 00:00

TÜH Võru Hoiu-Laenuühistu (VHL) pankrotihalduri Küllike Miti kinnitusel pole ta Saavoga kordagi kohtunud ega teda ka telefonitsi kätte saanud. "Ta on kohtule saatnud e-kirja, et on teadlik pankrotiasjast ning kohustusest edastada majandusdokumendid."

16. mail toimuval VHLi võlausaldajate üldkoosolekul otsustatakse muude küsimuste hulgas ka kriminaalasja algatamine VHLi juhatuse liikmete vastu. Lisaks Taavi Saavole kuuluvad VHLi juhatusse Teet Tali ja Raido Valling.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimehe Raul Rosenbergi hinnangul oli VHLi põhjalaskmine tahtlik tegevus. "Me tahame, et inimene tunnetaks vastutust," põhjendas Rosenberg, miks arutatakse kriminaalasja algatamise võimalust.

Miti andmeil oli VHLil kokku 26 liiget, kõik Saavo eakaaslased ehk sündinud 1980. aastate keskpaiku. "Kui ma olen mõne ühistuliikmega suhelnud, siis nad kehitavad õlgu ja ütlevad, et nad kuulevad Võru Hoiu-Laenuühistust esimest korda ja pole sinna iialgi astunud," rääkis Mitt. "Ka VHLi nõukogu liikmed on täiesti üllatunud, et nemad üldse nõukogu liikmed on ja kuidas paberitele nende allkirjad on saadud," rääkis ta.

HHLil jäi omakapitali väheks. Harju Hoiu-Laenuühistu (HHL) liikmed lahkusid masu ajal ühistust ja võtsid oma osakuraha välja, põhjendas Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg, miks see ühistu pankrotistus.

"See on tegelikult hoiu-laenuühistute seaduse kõige nõrgem koht. Kui ühistu liige tahab ühistust ära minna, siis peab seaduse järgi tema kapitali mingi aja jooksul välja maksma," rääkis Rosenberg.

Harju Hoiu-Laenuühistu pankrotihalduri Urmas Trossi sõnul kiirendas HHLi maksejõuetust ka see, et üks osanikfirma läks omakorda masu ajal pankrotti. "Kuna hoiu-laenuühistu osanikud on ühtlasi ka laenusaajad, siis halvendab ühe laenusaaja tegevuse lõppemine kõigi osanike olukorda," lausus Tross.

Rosenbergi kinnitusel praegu teiste hoiu-laenuühistutega probleeme ei ole.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing