Sirje Rank • 8. juuni 2011 kell 8:40

Ülekuumenemine?

Arenevad riigid peavad oma majanduspoliitika ümber vaatama, et kindlustada jõudsa kasvu jätkumine ja vältida „rasket maandumist“, hoiatab Maailmapank värskes maailmamajanduse ülevaates.

Suuremates arenevates riikides nagu Hiina, India ja Brasiilia, kus tootmisvõimsused on juba pea täies mahus rakendatud, tuleks kiirendada intressimäärade tõstmist, tagasi tõmmata avaliku sektori kulutusi ning mõnedel juhtudel võimaldada ka valuutakursi tugevnemist. Majandus on kasvanud sellistes tempodes, mis võib tulevikus kasvu ohtu seada, kirjutab raportist Wall Street Journal.

„Paljudes arenevates riikides on ülekuumenemise oht, eelkõige Aasias ja Ladina-Ameerikas,“ ütles Maailmapanga arenguväljavaadete osakonna direktor Hans Timmer. „Rahapoliitika on sellele reageerinud, kuid eelarve ja vahetuskursi poliitika peaksid edaspidi etendama suuremat rolli, et inflatsiooni ohjes hoida.“

Suurimad riskid maailmamajanduse väljavaatele on toiduainete jätkuv hinnatõus, uus hinnahüpe naftabarreli hinnas ning vinduvad võlaprobleemid arenenud riikides.

Maailmamajanduse kasvuprognoosi kärpis Maailmapank oma jaanuarikuise prognoosiga võrreldes minimaalselt tänavu 3,2%-le ja tuleval aastal 3,6%-le. Arenevatele riikidele prognoosib pank tänavu 6,3% suurust kasvu ning arenenud riikidele 2,2% suurust SKP kasvu.

Hetkel kuum