Üürileandja saab kõiki võlgniku korterisse viidud asju kinni pidada

ÄP 20. juuni 2011, 00:00

Hoolimata sellest, kas kinnisvaraturul on buum või stabiilsus, on Uus Maa Kinnisvarabüroo andmeil esinenud juhtumeid, kus üürniku vara on kinni peetud. Siinkohal võib tunduda, et rikutud on omandiõiguse puutumatust ja tegemist on võib-olla isegi kriminaalse tegevusega. Tegelikult on riigikohtust isegi lahend olemas.

"Õnneks on selliseid juhtumeid harva, kuid mõni aeg tagasi oli juhus, kus mul oli tegemist korteriga, mis asus hinnatud Tallinna piirkonna uues kortermajas. Korteri üürihind oli tol ajal 6000 krooni kuus pluss kommunaalkulud," ütles Uus Maa Kinnisvarabüroo konsultant Kristina Sõmerik.

Üürnik jättis kolm kuud üüriraha koos kommunaalkulude arvetega maksmata, seega oli tegemist halva maksekäitumisega kliendiga. Üürileandja otsustas lõpetada üürilepingu, ta tegi seda korrektselt, nii nagu seadus ette näeb, teavitades üürilist kirjalikult ettenähtud alustel mitu korda.

Viimane ei reageerinud ühelegi teadaandele ja kokkusaamistele ei ilmunud - tundus, et üürnikul puudus huvi olukorra lahendamiseks.

"Pärast mitmendat hoiatust läks üürileandja lõpuks korterisse ja paigutas kogu üürniku vara hoiupaika. Kuid ka see ei olnud abiks, endiselt puudus võlgnikul huvi nii oma asju tagasi saada kui ka võlga tasuda," kommenteeris Sõmerik.

Tegelikult on võlaõigusseaduse paragrahvis 305 kirjas, et üürileandja pandiõigus ei ulatu mitte üksnes üürnikele kuuluvatele asjadele, vaid pandiõigusega võivad olla koormatud ka kolmandate isikute vallasasjad, mis asuvad üüritud ruumis. Ehk kui üürnik viib mingid esemed korterisse, on üürileandjal olemas nendele asjadele pandiõigus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing