Silvia Kruusmaa • 20. juuni 2011 kell 14:30

Euroliit kehtestas sanktsioonid kolme Valgevene ettevõtte suhtes

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid tänasel kohtumisel Luksemburgis kehtestada Valgevene režiimile täiendavad sanktsioonid.

„Kuna inimõiguste olukord Valgevenes on üha halvenenud, olid kõne all kõikvõimalikud järgmised sammud, sealhulgas täiendavate majanduslike meetmete rakendamine,“ ütles välisminister Urmas Paet. „Kehtestati piiravad meetmed kolme Valgevene ettevõtte vastu, millel on tihe side Lukašenka režiimiga,“ selgitas Paet.

Paeti hinnangul tuleb aga kõikide sanktsioonide kehtestamisel tagada, et need oleksid mõjusad ning et kannatada ei saaks Valgevene tavakodanikud. „Euroopa Liidu poliitika Valgevene suunal sisaldab ühelt poolt kehtiva võimu survestamist ja teisalt kodanikuühiskonna toetamist,“ märkis ta.

Euroopa Liit on mures inimõiguste rikkumise ning demokraatia ja õigusriigi olukorra pärast Valgevenes, mõistes hukka poliitvangide võtmise, kodanikuühiskonna esindajate represseerimise ja tagakiusamise, poliitilised kohtuprotsessid opositsiooni vastu, meediavabaduse piiramise. Euroopa Liit kutsub Valgevenet niisugust tegevust lõpetama.

Eesti peab vajalikuks suurendada toetust Valgevene kodanikuühiskonnale ning soodustada kontakte Valgevene inimestega.

Euroopa Liit kehtestas juba varem, jaanuaris 2011 sisse- ja läbisõidukeelu ning finantssanktsioonid Valgevene ametiisikutele, kes olid otseselt seotud 19. detsembri 2010 presidendivalimistele järgnenud vägivalla ja massiliste vahistamistega. Märtsis lisati nimekirja kohtunikud ja prokurörid, kes olid seotud rahutustes osalejate üle peetavate kohtuistungitega.

Hetkel kuum