Märten Ross: riske alahinnatakse

Kaisa Gabral 21. juuni 2011, 09:04

Majanduskasvu ajal kipub olema liialt optimistlik pikemaajaline tulevikuvaade, mis omakorda mõjutab inimese laenukäitumist – nii tuleviku tulude kui ka varahindade kasvu puhul alahinnatakse riske, märkis Eesti Panga asepresident Märten Ross.

Esmaspäeval Austria keskpanga seminaril kiire laenukasvu riskidest rääkinud Ross tõstis esile, et pangandusregulatsioonid peavad headel aegadel olema konservatiivsemad ja lähtuma mustast stsenaariumist.

„Panganduspoliitiline õppetund buumist ja sellele järgnenud kriisist on, et laenutegevust reguleeriv keskkond peab kasvutsüklis olema konservatiivsem, kui tavaanalüüs soovitab,“ ütles Märten Ross.

Ta lisas, et buumi ajal ennetasid Eesti pangandusregulatsioonid suurel määral trende, mis muutusid Euroopas normiks alles kriisi järgselt. „Kriisi järgselt karmistusid nii pankade kapitali kui ka likviidsusnõuete vastutsüklilise tõstmise nõuded ja tihenes koostöö ülepiirilise järelevalve vallas. Enne kriisi ei olnud üldine keskkond karmimateks sammudeks veel valmis,“ nentis Ross.

Rossi hinnangul on ettevaatavalt oluline, et Euroopa pangandusregulatsioonid arvestaksid piisavalt pangagruppide üleriigipiirilise olemuse ja sellega kaasnevate riskidega. 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2011, 15:19
Otsi:

Ava täpsem otsing