Google'il seisab ees juurdlus

Maarja-Liis Mitri 24. juuni 2011, 23:22

Reedel tunnistas Google, et sai USA riiklikult kaubanduskomisjonilt arupäringu, uurimaks ettevõtte konkurentsi takistavat käitumist.

Monopolivastane juurdlus põhineb kaebustel Google’iga konkureerivatelt firmadelt, kelle hulka kuuluvad ka Microsoft ja online-reisibüroo Expedia. Need ettevõtted väidavad, et Google’i otsingute tulemused on kallutatud firma enda kasuks, takistades teatud toodete ja teenuste jõudmist Interneti-kasutajateni. Teisisõnu manipuleerib Google otsingutulemustega, nii et firma enda laienev toote- ja teenusvõrk jõuab tarbijateni eelistatuna konkurentide pakutava ees.

Föderaalametnike algatatud tsiviiljuurdlusel on potentsiaal muuta seda, kuidas ettevõtted Internetis konkureerivad.  Kuigi Google on viimaste aastate jooksul silmitsi seisnud õige mitme monopolivastase uurimisega, on praegune               12-aastase ettevõtte jaoks siiani kõige tõsisem juriidiline oht.

Kui varem on juurdlused peamiselt olnud seotud liitumiste ja teiste firmade ostuga, siis praegune uurimine käsitleb eelkõige ettevõtte kõige suuremat tuluallikat – otsingureklaame. 

Advokaatide hinnangul oleks kohtus Google’i süüd tõestada raske, sest Ühendriikides on monopolid seadusega keelatud ainult juhul, kui need on saavutatud ebaseaduslikult või kui ettevõte oma monopoolset seisundit kuritarvitab, vahendab The Wall Street Journal.

Google ise eitab süüdistusi ja lubab teha uurijatega igakülgset koostööd. „Me mõistame, et meie edu toob kaasa avalikkuse kõrgendatud tähelepanu,“ kirjutas firma oma blogis.

Praegune juurdlus ei olnud Google'ile tõenäoliselt üllatus. Pärast mitme ettevõtte kaebust, et Google rikub Euroopa konkurentsiseadust, alustas Euroopa Komisjon 2010. aasta novembris Google’i osas sarnast uurimist, mille tulemused pole siiani selged.  

Google’i aktsia lõpetas tänase kauplemissessiooni New Yorgis 1,11-protsendises languses, sulgudes tasemel 474,88 dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. June 2011, 16:46
Otsi:

Ava täpsem otsing