Eesti ettevõtete laenuportfell kasvas teist kuud järjest

Katre Pilvinski 25. juuli 2011, 12:20

Juunis anti ettevõtetele 584 miljoni euro eest laene ja liisinguid, mis on viimase kahe aasta üks kõrgemaid kuukäibeid.

"Eelmise aasta juuniga võrreldes kasvas käive ligi poole võrra. Investeeringute rahastamise seisukohalt on eelkõige oluline, et ettevõtete pikaajaliste laenude käive püsis teist kuud järjest üle 150 miljoni euro. Kõige rohkem pikaajalisi laene on võtnud tööstus- ja taristusektor," rääkis Tõrs.

Tema sõnul näitas laenuaktiivsuse suurenemist juunis ka eluasemelaenude 45 miljoni euroni küündinud käive, mis on kõrgeim tase alates 2008. aasta lõpust. "Laenuaktiivsuse kasvu tulemusel suurenes laenu- ja liisingportfell teist kuud järjest ning ulatus juuni lõpus 14,8 miljardi euroni."

Tõrs märkis, et ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude intressimäärad püsisid varasemate kuude tasemel. "Ettevõtete laenuintressimäär oli üle 4% ja eluasemelaenude intressimäär veidi alla 3,5%. Samuti ei toimunud olulisi muutusi intressimarginaalides: ettevõtetele antud laenude marginaal oli juunis 2,5% ja eluasemelaenude oma 1,7%."

Tugev majanduskasv toetab jätkuvalt laenuportfelli kvaliteedi paranemist. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht alanes juunis 34 miljoni euro võrra ning moodustas laenuportfellist 6,0%. Viivislaenude maht vähenes eelkõige ettevõtetele antud laenude arvelt, kus laenukvaliteet paranes pea kõikides majandussektorites.

"Ettevõtete ja eraisikute hoiuste maht jäi juunis eelnevate kuude tasemele. Juuni lõpus oli hoiuste maht kokku 7,5 miljardit eurot, mis on 4% enam kui mullu juunis. Ettevõtete hoiuste maht väheneb jätkuvalt. Eraisikute hoiuste maht samas suureneb ning selle aastakasv küündis juunis 11%ni," märkis pankur.


 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. July 2011, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing