Nagu kuiv kasetoht võttis Itaalia paber tuld

Romet Kreek 03. august 2011, 00:00

Turgudel on tekkinud tõsised kahtlused Kreeka päästekava suhtes ning kartused süvenevad, et kriisist ei jää puutumata ka euroala suuruselt kolmas ja neljas majandus Itaalia ja Hispaania. Eile kerkisid nende riikide võlakirjade tootlused järsult.

Olukord osutus nii tõsiseks, et Itaalia ametivõimud kutsusid kokku kriisinõupidamise. Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti kutsus kokku Finantsstabiilsuse komitee, kus on esindatud valitsuse, Itaalia keskpanga, väärtpaberituru regulaatori ja kindlustusjärelevalveorgani esindajad. Hispaanias otsustas peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero finantsturgudel kasvava rahutuse tõttu edasi lükata puhkusele mineku.

Itaalia kümneaastase võlakirja tootlus tõusis eile 6,16 protsendile, mis on kõrgeim näit alates 1997. aastast. Itaalia kaheaastase võlakirja tootlus tõusis 4,61 protsendile, olles kõrgeim alates 2008. aasta augustist. Hispaania kaheaastase võlakirja tootlus oli 4,48 protsenti, mis on samuti kõrgeim näit alates 2008. aasta augustist. Hispaania kümneaastase võlakirja tootlus oli 6,33 protsenti ehk kõrgeim alates 1997. aastast.

Itaalia valitsuse võlakirjade tootlus on kinni püüdmas Hispaania omi, mis näitab, et Madridilt hakkab võlakoorma jätkusuutlikkuse hirmus tähelepanu kanduma Rooma. Itaalia aktsiaturg kukkus 27 kuu madalamale tasemele. Üleeile oli üldse börsidel tugev müük, kus peamised Euroopa aktsiaindeksid kukkusid kuni kolm protsenti, sealhulgas Saksa DAX, indeks, mis vajus läbi 7000 punkti joonest. Eile oli Euroopas vaiksem languspäev, kuid mured on õhus. Riikide kukil istub raske võlakoormus ja seda ajal, mil majanduskasvu ootused kipuvad nõrgenema. "Turu kartus on, et maailm kukub jälle surutisse," ütles ING strateeg Alessandro Giansanti Reutersile. "Euroala perifeeriamaad kannatavad sellisel juhul enim."

Itaalia ja Hispaania annavad märgatava osa Kreeka päästepaketis, kuid laenavad ise turult raha kallimalt, kui Kreekale edasi laenavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing