East Capital Explorer ootab positiivset tulevikku

Birjo Must 08. august 2011, 00:00

"Teine kvartal oli kõikidel meie turgudel päris kõikuv ja keeruline aeg. Vaadates, mis toimub igal pool maailmas, siis olid ka meie suurimad turud Ida-Euroopa ja Venemaa kõik punased," kommenteeris majandustulemusi ettevõtte juhatuse esimees Gert Tiivas.

Juht lisas, et olukord ettevõtet küll otseselt ei mõjuta, kuna kaotusi pole realiseeritud, kuid loomulikult tuli aktivate väärtus alla.

East Capital Exploreri majandustulemustest selgub, et fondivara puhasväärtus oli 30. juuni seisuga 382 miljonit eurot, võrreldes 383 miljoni euroga aasta varem. Varad kahanesid teises kvartalis 9,1%, esimesel poolaastal 11% ning aastaga kokku 0,3%. Fondiosaku puhasväärtus oli 30. juunil 10,97 eurot võrreldes mulluse 11 euroga.

Grupi 2011. aasta kuue esimese kuu puhaskahjum oli 40 miljonit eurot, samas kui 2010. aastal oldi 49 miljoniga kasumis. Emaettevõtte aktsionäride puhaskahjum ulatus 35 miljoni euroni ja tulu osaku kohta oli -1 eurot. Euro ja dollari kursi muutus kahandas tulusid 14 miljoni euro võrra.

Aasta alguses tehti häid tehinguid. Tiivase kinnitusel õnnestus East Capital Exploreril enne volatiilsuse algust väljuda edukalt paarist suurest investeeringust. "Meil on praegu peaaegu 65 miljonit eurot sularaha, mis on umbes neljandik meie varade väärtusest. Seetõttu vaatan turu olukorda ühelt poolt ettevaatusega, kuid teiselt poolt oleme ikkagi avatud uutele tehingutele ja arvame, et sellisel ajal, kus paljud inimesed on murelikud, on võimalik teha väga häid tehinguid," lausus Tiivas optimistlikult.

Ettevõte on 30. juuni seisuga investeerinud kokku 273,1 eurot East Capitali kümnesse fondi ning 45,7 miljoni euro eest on tehtud otseinvesteeringuid. Raha, raha ekvivalendid ja teised lühiajalised investeeringud annavad kokku 65,7 miljonit eurot, mis on teeb 1,89 eurot osaku kohta.

Aruande järgi väljus East Capital Explorer juunis oma otseinvesteeringust Vene piimatooteid ja laste toitu tootvas ettevõttes Wimm-Bill-Dannis, vabastades 7,4 miljonit eurot. Juhatuse esimees selgitab aruandes, et aasta esimeses pooles kaotasid enim investeeringud kommunaalettevõtete sektorisse. "Õnneks otsustas meie investeeringute juht enne languse algust vähendada East Capital Power Utilitities Fundi suurust ja tagastada investoritele raha ning piiras sellega allakäigu mõjusid," sõnas ta aruandes.

Kaks ettevõtte otseinvesteeringut maksid teises kvartalis dividende. Aprillis saadi Komercijalna Banka Skopjelt dividende 0,7 miljonit eurot ja mais TEO LT-lt 1,2 miljonit eurot.

Selle aasta aprillis otsustas East Capital Exploreri juhatus ka ise dividende maksta. 2010. aasta tulemustelt tasuti 20. aprillil aktsionäridele dividendidena 0,8 Rootsi krooni aktsia kohta.

Teisel poolaastal rohkem investeeringuid. Kuigi praegu valitseb kõigil turgudel keeruline situatsioon, on Tiivas tuleviku suhtes positiivselt meelestatud.

"Ma loodan, et me teeme aasta teisel poolel jälle rohkem investeeringuid," lausus Tiivas. "Esimesel poolaastal keskendusime peamiselt väljumisele ja paaris kohas õnnestus see ka päris hästi. Nüüd, kui meil on jälle palju sularaha ning hinnad on alla tulnud, siis prooviks jälle rohkem investeerida."

Juulis nõustus East Capital Explorer 14 miljoni euro eest ostma Swedfundilt täiendavalt 15% aktsiaid Vene rõivakaubandusettevõttes Melon Fashion Group. Tiivase sõnul on ettevõte väga kiiresti kasvanud ja on üks kõige põnevamaid kaubandusettevõtteid East Capital Exploreri investeerimisuniversiumis.

Ida-Euroopa paistab positiivses valguses. Reedel keset globaalset börsimöllu oli East Capital Exploreri aktsia hind langenud koguni 21% ning seetõttu kaotas ettevõte 132 000 Rootsi krooni (14 427 eurot).

Lühiajalised liikumised ei heiduta. Tiivast heitlik olukord turgudel imestama ei pane ning kuna turud läksid vahepeal väga palju üles, on tema sõnul osalt tegemist loomuliku korrektsiooniga.

"Muidugi on seejuures oluline, et need teemad (riikide maksejõulisus, võlakoormustega hakkamasaamine) leiavad ka lahendusi. Seda turud ootavad, et kindlus tagasi saada," rääkis ta.

Tiivas rõhutas, et praegu paistab Ida-Euroopa välja pigem positiivses valguses. "Suuremal osal selle regiooni riikidest majandus kasvab ja probleeme liigse riigivõlaga pole. Samuti on enamikul ettevõtetel selles piirkonnas praegu päris head tulemused," lausus Tiivas. Ta nentis siiski, et kui globaalne murelikkus on kõrgele tõusnud, siis käib sellest väiksest positiivsest maailmanurgakesest ikkagi lähiajal laine üle.

East Capital Exploreri äri ei ole Tiivase sõnul turul päeva jälgimine ega igapäeva võngete peale hüppamine. "Me ei muuda oma meelt iga päev ega muretse liigselt igapäevaste kõikumiste üle. Fundamentaalselt läheb enamikul riikidel ja ettevõtetel, mis on meie horisondil, hästi," lõpetas Tiivas positiivselt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing