Mis sunniks mind ostma USA pankasid?

Fredy-Edwin Esse, California 17. august 2011, 07:44

Hiljutise börsipaanikaga on USA suurpankade aktsiad muutunud vägagi atraktiivselt odavaks, olles mitme aasta madalaimal tasemel. Samas ei leia mina vastust küsimusele, mis imeasi paneks mind nende aktsiaid ostma.

Just eile tuli uudis, kuidas kuulus miljardär ja hedge-fondi juht John Paulson on asunud pärast pikka kahjumi teenimist USA pankade aktsiaid müüma.

Paulson & Co müüs teises kvartalis 7,8 miljonit Citigroupi aktsiat ning fondile jäi alles 33,5 miljonit väärtpaberit. Märksa tugevamalt hülgas aktsiaid Paulson Bank of America, sest kvartaliga müüdi 63,2 miljonit aktsiat ning alles jäi kõigest 60,4 miljonit.

Paulson vähendas osalusi pärast küllaltki suuri kahjumeid sel aastal ja teatas juunis klientidele, et vähendas osalust Bank of Americas, mis teises kvartalis kukkus 18% ja viimase pooleteise kuuga on langenud veel 29%.

Finantsettevõtted olid teises kvartalis Standard & Poor’s 500 indeksis kümne sektori seas kõige kehvemini esinenud grupp, kaotades kokku 6,3%.

Jah, võib vaielda, et paari aasta taguste hindadega võrreldes on pankade aktsiad suhteliselt odavad. JPMorgan Chase’i kasumi-hinna suhe on näiteks suhteliselt madalal 7,8 ja Goldmani aktsia kukkus vahepeal samale tasemele, kui Warren Buffett sisenes 2008. aastal. Kuid sellele vaatamata on endiselt tegu liialt suure riskiga aktsiatega.

Olles ise üle aasta Citigroupi aktsionär pean tõdema, et halbu uudiseid tuli liigagi tihti ning närveerimist oli rohkem kui raha väärt. Samal ajal liikusid teised sektorid märksa optimistlikumalt üles ning lõpuks väikese kasumiga aktsiad maha müües oli suurepärane tunne.

Tegu ei ole kibestunud endise aktsionäri parastamisega, vaid hoiatusega, et USA pangandussektor on endiselt liiga nõrk ja näiliselt odav aktsia hind peidab endas suuri ohte. Just nagu ilusti särav, kuid mürgitatud õun Lumivalgekese muinasjutus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2011, 08:48
Otsi:

Ava täpsem otsing