Motorola väärtus Google’ile seisneb 18 patendis

Maarja-Liis Mitri 22. august 2011, 19:28

Kui Motorola ostmise otsuse taga oli Google’i jaoks viimase suur patendiportfell, siis täpsemalt huvitub Google eelkõige 18 Motorola patendist.

Motorola Mobility Holdingsi enam kui 17 000 patendist  on Google’il tõenäoliselt enim kasu 18-st, millega vältida Android-platvormi puudutavaid kohtuvaidlusi. 

Need 18 patenti puudutavad leiutisi, mis pärinevad juba aastast 1994 ja on ühtlasi ka Motorola kolme suure Apple’i vastase kohtuasja keskmeks.  Patendid katavad mobiilitööstusele olulist tehnoloogiat, mis on seotud leiutistega nagu asukohateenused, antenni disain, e-kirjade edastamine, puutetundlik ekraan, tarkvararakenduste haldamine ja 3G traadita võrk, vahendab Bloomberg. 

Google loodab,  et 12,5 miljardi dollariline Motorola omandamine pakub piisavat täiendust firma senisele patendiportfellile, mille suurus jäi aasta alguse seisuga alla 1000, et seista vastu Microsoftile ja Apple’ile, kes mõlemad Androidi jalgealust õõnestada üritavad. Motorola omandamine lisab Google’i portfelli üle 17 000 patendi ja lisaks ligi 7 500 patenditaotlust.

Androidi käes oli uuringufirma Gartner andmetel eelmisel aastal 43,3% nutitelefonide turust, samal ajal kui Apple’i osa jäi 18,2% peale.

USA Rahvusvaheline Kaubanduskomisjon (ITC), mis tegeleb ka patendivaidlustega,  oli eelmisel aastal seotud üle 12 nutitelefone ja tahvelarvuteid puudutava vaidlusega.  Kuna Google Androidist otseselt tulusid ei saa,  on firma seni enamasti kõrvaltvaataja rolli jäänud, samal ajal kui Google’i partneriks olev mobiilitootja on vaidlustesse kistud.  Näiteks eelmisel kuul leidis ITC, et HTC Android-telefonid rikuvad kahte Apple’i patenti, mille tulemusena võib HTC kaotada õiguse oma toodangut USA-sse eksportida.

Google on Androidi pärast kaks korda kohtuse kaevatud – Oracle’i ja SkyHook Wirelessi poolt -, kuid ise pole otsingumootorigigant patendirikkumise kohtuasju algatanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2011, 16:20
Otsi:

Ava täpsem otsing