Lugu kullast: mis läheb üles, võib ka kukkuda

Romet Kreek 26. august 2011, 00:00

Hirmul on suured silmad. Kulda ostnud on juba ära hellitatud kulla üha uutest hinnarekorditest, kusjuures kasvutempo oli aina kiirenenud.

Üleeile toimus aga kulla suurem kukkumine. Kohati kulda taevani kiitjaid võib võrrelda kinnisvaramullieelsete kinnisvarahaidega, kelle arvates kinnivara (ja kulla hind) ei saa kukkuda. Vaid pabervääringud kaotavad väärtust. Nüüd siis läks nii, et pabervääringud omandasid ootamatult suure populaarsuse - vähemalt hetkeks. Riskivalmiduse kasv tähendas seda, et julgeti aktsiaid osta ning kulla eest aktsiaid ei müüda, selleks on tarvis raha.

Kullafutuuri hind tegi üleeile suurima ühepäevase kukkumise alates 1980. aasta jaanuarist, kirjutas Reuters. Investorid võtsid kasumit, mis oli kogunenud kulla rallimisest 1911 dollarile untsist. Üleeile kukkus New Yorgis kulla hind üle 5 protsendi, 1757,30 dollarile untsist.

Analüütikud ütlesid, et kukkumine oli vaid aja küsimus, kuna kuld läks üles liiga järsult ja kiiresti. Juulist oli kullaunts kallinenud enam kui 400 dollari võrra. Juulis kasvasid kestvuskaupade tellimused USAs oodatust enam, mis vähendas investorite negatiivsust ja pani kulda müüma.

CME futuuribörs tõstis eile seoses kasvanud volatiilsusega kullafutuuride tagatisnõudeid.

Ka eile pärastlõunal liikus kulla hind alla. Eile langes väärismetalli hind 1,7 protsenti, 1728 dollarile untsist. Paistab, et tagasilöök oli praktiliselt püstloodis üles lennanud kullale paratamatu. Saame näha, kas kullafanaatikud kasutavad madalamale tulnud hinda täiendavateks ostudeks või paneb hinnalangus varasemaid ostjaid kullast loobuma.

Kulla hind on tõusnud 11 aastat järjest. Hiljuti mindi pöördesse uudise peale, et keskpangad on kulda ostnud - siis ei saa ju olla tegu mulliga. Keskpankade tarkust ei maksa üle hinnata - Bank of England suutis suures koguses kulda maha laadida madalaimal tasemel. Miks peaksid nad ostes paremini õnnestuma?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing