Anne Oja • 26. august 2011 kell 14:13

Ukraina peaminister: IMFi laenusüsti pole meile vaja

Riigi peaministri Nikolai Azarovi sõnul pole Ukrainale IMFi järjekordset laenumakset vaja, edastas uudisteagentuur RIA Novosti.

26. augusti ennelõunal teatas IMFi juhi erinõunik David Lipton, et hindamismissiooni Kiievisse sõit lükati oktoobri lõppu. Varem plaaniti, et IMFi esindajad väisavad Ukrainat augusti lõpus.

Analüütikute hinnangul võib IMFi missiooni edasilükkamine mõjutada grivna kurssi, kuna IMFi laenurahata ei suuda Ukraina keskpank rahvusvaluutat püsivana hoida.

Augusti keskel ütles Ukraina rahandusministri esimene asetäitja Anatoli Markovski, et aasta lõpuks loodetakse IMFilt stabilisatsioonilaenu saada kahel korral, mõlemal korral 1,5 miljardit dollarit. Nüüd saab Ukraina raha mitte enne novembrit

2010. a juulis leppis Ukraina IMFiga kokku ligi 15 miljardi dollari suuruses laenus, lubades vastu majandusreforme, kaasa arvatud pensioniea tõstmist ja elanikkonnale müüdava gaasi hinna tõusu. Esimese laenumakse sai Ukraina kätte möödunud aasta augustis.

Azarov ei öelnud esimest korda, et Ukrainale pole IMFi abi vaja. Sama ütles ta ka juunis toimunud SRÜ riikide rahandusministrite kohtumisel, rõhutades, et Kiievil on piisavalt vahendeid, et oma väliskohustused ise täita.

Hetkel kuum