Nordea eeskuju võib nakkavaks osutuda

Fredy-Edwin Esse 31. august 2011, 00:00

Esmaspäeval sai avalikuks Põhjamaade suurima panga Nordea Banki plaan koondada sel ja tuleval aastal kokku 2000 töökohta. Paraku prognoositakse, et massilistest koondamistest ei pääse ka teised Põhjamaade pangad, kes ka Eestis tegevad on.

Fookuses kulude kokkuhoid. Nordea teatas üleeile, et plaanib sel ja tuleval aastal koondada kokku 2000 töökohta ehk 5,9% panga töötajaskonnast eesmärgiga vähendada kulusid ja suurendada kasumit. Nordea sõnul kaotavad nad Soomes, Rootsis ja Taanis 500 kuni 600 töökohta ning Norras kaotab töö kuni 300 inimest.

"Keskkonnas, kus tulude kasvatamine muutub üha raskemaks, saavad pankade pingutused kulude kärpimisel üheks võtmeteguriks, mistõttu ootame, et ka paljud teised pangad koondavad töötajaid," ütles Exane BNP Paribase analüütik Andreas Hakansson Bloombergile.

"Nordea koondamised peegeldavad vähenevaid tulusid ja kui teised pangad tahavad omakapitalilt tekkivat tulu suurendada, peavad nad tegutsema," ütles DnB NORi analüütik Jan Erik Gjerland. "Pankade kulud peavad vastama uuele reaalsusele ja Põhjamaade pangad ei saa selle eest peitu pugeda."

Eestit muudatused esialgu ei puuduta. Lohutusena kohalikele võime tõdeda, et koondamised Nordea Eesti töötajaid ei puuduta. "Meie positsioon on praegu teine, Baltimaades ja Poolas on olnud kiired ja ambitsioonikad kasvuplaanid ning seetõttu oleme ülejäänud grupist ka üsna iseseisvalt tegutsenud ja järginud seni väga optimaalset ressursipoliitikat," teatas Nordea Eesti pressiesindaja Jane-Liina Liiv.

Küll aga saab näha, mis ootab teiste Põhjamaade pankade töötajaid ees, kes samuti Eestis tegutsevad. Bloombergi andmetel koondavad Euroopa pangad sel aastal kuus korda kiiremini töökohti kui nende USA konkurendid. Lisaks on pankadel vaja kulusid kärpida, et tulla vastu uutele pangandusregulatsioonidele, mis nõuavad kvaliteetsemat kapitali.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing