Varahaldur: turgude kõikumine võib kesta veel aasta

Rainer Saad 30. august 2011, 17:23

Finantsturgude kõikumine on tõenäoliselt suur väljakutse nii varahalduritele kui ka institutsionaalsetele investoritele, kuna vähene läbipaistvus ja mure maailma majanduse pärast püsib, ütles Nicholas Lyster, varahaldusfirma Principal Global Investors tegevdirektor.

„Kas suvelõpu turbulents tähistab majanduslanguse teist algust, jääb selgusetuks, sest signaale on mõlemas suunas,” ütles Lyster oma intervjuus CNBC-le. „Tüüpiliselt näeksime me 15-20% korrektsiooni nagu me ka praegu näinud oleme ning inimesed ütleksid selle peale, et see on hea ostuvõimalus, kuid hirm pole veel kuskile kadunud.”

Finantsturgude kindlus on peale 2008. aastat suure tagasilöögi saanud ja kuna praegu on arenenud riikide majanduskasv aeglustumas ning USA ja eurotsoon siplevad võlakeerises, siis makroprobleemid kimbutavad turge veel mõnda aega, arvatavasti aasta, ütles Lyster. 

USA krediidireitingu alandamine AAA-lt AA+-le Standard & Poor’si poolt ei ole vähendanud investorite isu Ameerika võlakirjade järele. „Kuskile mujale pole minna,” ütles Lyster. „Kui vaadata alternatiive AAA-le peale Saksamaa ja Prantsusmaa võlakirjaturgude, siis globaalsetes mõõtmetes on nii Suurbritannia kui ka Austraalia võlakirjaturud väga väikesed. Seega ei ole investorite isu raugenud pärast reitingukärbet ning USA võlakirju eelistatakse ikka veel ohutu paigana.”

Lyster arvab, et euroala probleeme on keeruline lahendada, kuna rahaliit koosneb erineva kiirusega majandustest ning jäik euro ei loo just erilist paindlikkust, samal ajal kui Kreeka kõigub maksejõuetuse äärel.

„Kreeka ei peaks üldsegi euroalas olema,” ütles Lyster. „Ma arvan, et kogu euro konstruktsioon on vigane. Algusest peale oli inimesi, kes ütlesid, et euro ei toimi, kuna puudub integreeritud eelarve. Ja kui teha seda praegu, siis ei ole kindel kas see ka turge rahustaks.”

Lyster kritiseeris ka Euroopa liidrite tegutsemist. „Ma arvan, et Euroopa poliitikud ei mõistnud turgude tähtsust pool aastat tagasi. Kui nad oleksid tegutsenud palju jõulisemalt ja ühtsemalt, siis nad ei pruugiks sellises korralageduses praegu olla.”

Lyster ütles, et palju suuremat tootlust on näidanud need portfellid, mis olid kõrgelt hajutatud. „Varade paigutus sai 2008. aastal pisut halva maine ning hajutamise kohta öeldi, et see ei toimi, kuna kõik varad läksid korrelatsiooni samal ajal. Kõrgelt hajutatud portfellidel läks aga palju paremini, nagu ka praegu.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. August 2011, 17:23
Otsi:

Ava täpsem otsing