Kuu tähtsaim päev on 7. september

31. august 2011, 07:33

Majandustulemuste avaldamine vaibub septembris, kuid makronäitajaid tuleb uksest ja aknast. Nagu ikka, jääb finantsturgude poolelt fookusesse ilmselt Euroopa võlakriis.

7. september on nii tähtis päev, et Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tühistas Venemaa visiidi, kuna Saksamaa konstitutsioonikohtus tuleb arutusele Euroopa päästemehhanismide vastavus Saksamaa põhiseadusele. Samal päeval läheb päästepakett Bundestagi, kirjutas Telegraph. Merkel ei saa enam arvestada sellega, et tal on valitsuskoalitsioonis piisav arv hääli ning et ta suudab suruda Bundestagis päästepaketi läbi. See võib tuua kaasa põhiseaduse kriisi Saksamaal ja värske euro võlasaaga vulkaanipurske.

Kui konstitutsioonikohus leiab, et 440 miljardi euro suurune päästefond (EFSF) rikub EL lepingut või vähendab Saksamaa eelarvelist sõltumatust, võib see süüdata rahaliidus kulutule. Saksa meedia andmetel on 23 Merkeli valitsuskoalitsiooni liiget hääletamas päästepaketi vastu. See võib tähendada, et kantsler muutub sõltuvaks opositsiooni häältest, millega ta riskib valitsuse kukkumisega. 

Kuu lõpu poole peaks minema arutusele Bundestagis päästepakett, mis annaks EFSFile õiguse ennetavalt osta võlakirju ja rekapitaliseerida pankasid ning suurendada mehhanismi mahtu. Pangandusringkondades arvatakse, et kahte triljonit eurot on tarvis, et peatada kriisi levik Hispaanias ja Itaalias.

Merkeli abid ütlesid, et tema ees seisab lahing igal rindel. September otsustab Merkeli tuleviku, Saksamaa ja rahaliidu saatuse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. September 2011, 11:26
Otsi:

Ava täpsem otsing