Koondkasumis vaid kuus ettevõtet 15st

01. september 2011, 07:01

Kiire Eesti ja lähipiirkonna majanduskasv ei peegeldu eriti ettevõtete kvartalitulemustes. Puhaskasumi alusel olid kasumis vaid seitse ettevõtet 15st ja koondkasumi alusel vaid kuus ettevõtet.

Käive kasvas aastaga teises kvartalis kõigil ettevõtetel, välja arvatud Järvevana ja Trigon PD, millel käivet ei eksisteeri. Aastaga kasvas teises kvartalis Eesti börsiettevõtete käive 11,3 protsenti, 549,3 miljonile eurole.

Puhaskasum tegi peadpööritava kasvu ligi miljonilt eurolt 10,3 miljonile eurole. Valdav osa puhaskasumi kasvu positiivsest muutusest tuli Silvanost (kuid koondkasumi osas muutus ettevõte kahjumlikuks ettevõtteks). Puhaskasum kasvas korralikult Harju Elektril (83 protsenti). Kasvas ka Viisnurga puhaskasum. Kahjumist puhaskasumisse rebisid Olympic EG ja Tallinna Vesi. Puhaskasum vähenes Ekspress Grupil, ja Tallinna Kaubamajal. Merko Ehitus langes puhaskasumist kahjumisse. Puhaskahjum vähenes Baltikal ja Järvevanal, Puhaskahjum kasvas Arco Varal, Nordeconil, Premia Foodsil, Tallinkil.
Kui vaadata ettevõtete koondkasumi emaettevõtte osa, siis siin on olukord kohutav. Kui mullu teises kvartalis oli ettevõtete koondkasum veel 1,9 miljonit eurot, siis tänavu teises kvartalis tuli koondkahjumit 9,8 miljonit eurot. Silvano FG sai 4,5 miljoni eurose koondkahjum (mullu koondkasum 6,4 miljonit eurot). Merko Ehituse mulluse 2,3 mln eurose koondkasumi asemel tuli tänavu 3,5 miljoniline koondkahjum. Tallinki koondkahjum kasvas 3,4 miljonilt eurolt 7,1 miljonile.
Koondkasumis oli emaettevõtete osaga vaid kuus ettevõtet 15st. Harju elekter kasvatas koondkasumit, nagu ka Viisnurk. Koondkahjumi vahetasid koondkasumi vastu Olympic EG ja Tallinna Vesi. Koondkasum vähenes Ekspress Grupil ja Tallinna kaubamajal.

Mul on suhteliselt raske olla optimistlik tervikuna Eesti börsiettevõtete suhtes. Eesti majanduskasv on euroala kiireim. II kvartalis kasvas majandus aastaga 8,4 protsenti. Kui kiire peaks olema majanduskasv?

Loe täispikka lugu tänasest Äripäeva paberlehest!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2011, 14:39
Otsi:

Ava täpsem otsing