Swedbank: Eesti ettevõtete tulemused olid head

Romet Kreek 01. september 2011, 11:01

Meie hinnangul olid tulemused üldiselt head, samas oli nii positiivselt kui negatiivselt üllatajaid, kirjutas Swedbanki Balti aktsiaanalüüsi juht Marek Randma.

Meie katame Tallinna börsi ettevõtetest 11. Kui võtta aluseks, kuidas me oleme muutnud hinnasihti pärast tulemuste väljastamist, siis hinnasihti tõstsime juhul (Silvano), langetasime juhul (Merko, Premia, Nordecon, Harju Elekter) ja jätsime samaks juhul (Tallinna Vesi, Olympic, Kaubamaja, Tallink, Ekspress, Baltikal hetkel hinnasiht puudub).

Kindlasti suurim üllataja oli Silvano, kus me valgevene rubla devalveerimisest nii suurt tulu ei oodanud ja kuna aktsiahind oli peale tulemusi suhteliselt tugev, siis ilmselt ei oodanud nii häid tulemusi ka turg. Suurima pettumuse valmistasid ehitusettevõtted, kes siiani töötavad negatiivse brutomarginaaliga.

Kui soovida midagi keskkonnamuutustes, siis võiks soovida töötuse langust ja reaalpalkade kasvu, mis lubaks börsiettevõtetel suuremaid marginaale saavutada. Praegune SKP kasv toetub suuresti ekspordi kasvule, kuid kahjuks on meie börsil vähe ettevõtteid, kes sellest otseselt kasu saaksid. Seetõttu võib börsiettevõtete tulemuste suhtes muutuda optimistlikumaks kui SKP kasv hakkab toetuma sisemaisele nõudlusele või investeeringute kasvule.

Kui vaadata börsiettevõtete kulusid allpool brutokasumit, siis on firmad teinud väga suuri samme, et kulusid kokku tõmmata, samuti on paljud seisma pannud investeeringud. Näiteks on meie poolt kaetavad ettevõtted kahe aastaga kahandanud töötajate arvu keskmiselt 19.8%. Kulude kokkuhoiu ja investeeringute vähendamise tõttu on näiteks Kaubamaja ja OEG viimased neli kvartalit näidanud suurimat vaba rahavoogu, mida nad kunagi on näidanud. Brutomarginaal sõltub pigem rohkem klientide maksevõimest ja toorainete hinnast kui ettevõtetest endist, kuigi ka siin on mõned börsiettevõtted suutnud teha edusamme, näiteks Kaubamaja brutomarginaal on siin üllatanud positiivselt. Marginaalid on sellega paranenud, kuid ilmselt mitte alati piisavalt, et jõuda puhaskasumini. Lisaks on ettevõtted viimased kaks aastat vähendamas laenukoormat, et vähendada intressikulusid. Näiteks kui Tallinki eelmise aasta kasum oli 24 miljonit eurot, siis netointressikulud olid ligi 52 miljonit eurot, nii et üks võimalus netokasumi marginaali (mitte netokasumit) suurendada on vähendada laenukoormat, mille võimekus on ettevõteti erinev.

Üldiselt on meie hinnangul ettevõtted teinud ligilähedaselt kõik võimaliku, et näidata paremaid tulemusi, kuigi on ka väheseid erandeid. Positiivselt on silma paistnud meie hinnangul Olympic, Kaubamaja ja Silvano, millest Olympicu ja Kaubamaja tulemused olid meile enam-vähem ootuspärased, kuid Silvano tulemus üllatas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. September 2011, 11:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing