Ettevõtete kasumid paisusid

ÄP 06. september 2011, 00:00

Statistikaameti teatel müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 10,5 miljardi euro eest, mis oli ligi viiendiku võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 13%, 36% ja 22%. Samas on nende tegevusalade ja ka kogu ettevõtlussektori müügitulu kasvutempo aeglustunud.

Aina väiksemad kasvunumbrid. Aeglustumise taga on järjest paranev võrdlusbaas. Ka eelmise kvartaliga võrreldes on müügitulu kasv aeglustunud. 2011. aasta II kvartalis suurenes sesoonselt korrigeeritud müügitulu eelmise kvartaliga võrreldes ligi 1%. Mullu ja ka selle aasta I kvartalis jäi müügitulu kvartalikasv 4-6% piiresse. Samuti liigub Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatav ettevõtjate ja tarbija kindlustunnet kajastav majandususaldusindeks alates aprillist langustrendil.

Ettevõtete kulud suurenesid möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes 16%, sealhulgas tööjõukulud 10%. Kuigi tööjõukulud suurenesid, ei suutnud see tagada reaalpalga kasvu kõigil tegevusaladel. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 4%. Jätkus ettevõtete tootlikkuse (tööviljakus, tööjõukulude ja tunnitootlikkus) näitajate kasv võrdluses eelmise aasta sama ajaga.

Suurim kasv ehituses. Ettevõtlussektori kogukasum oli 748 miljonit eurot, mis oli 66% suurem eelmise aasta teises kvartalis teenitud kasumist ja ületas sesoonselt korrigeeritud andmetel selle aasta esimese kvartali kasumit 12%. Kõige rohkem suurenes kasum eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes ehituses. Kasvu taga oli eelkõige eelmise aasta madal võrdlusbaas.

Kolmandiku ettevõtlussektori kasumist andva töötleva tööstuse 76%-lise kasumi kasvu taga oli jätkuvalt eksport. Töötleva tööstuse kasumi kasvule aitasid enim kaasa elektroonikaseadmete, puidutöötlemise ja kütteõlide tootmisega tegelevad ettevõtted. Kahjumisse jäid põllumajandus ja haridus.

Ettevõtete investeeringute kasv võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga jätkus kolmandat kvartalit järjest. Ettevõtted investeerisid tänavu teises kvartalis 578 miljonit eurot, mis oli 71% rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse. Võrreldes eelmise aasta sama kvartali ja eelmise kvartaliga on enim kasvanud investeeringud hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse ja energiaettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing