Majapidamiste võlg 20 aasta rekordtasemel

Maarja-Liis Mitri 05. september 2011, 20:12

Norra rahandusministri sõnul võivad riigi panku kinnisvaralaenude andmisel oodata ees rangemad kapitalinõuded, sest valitsus soovib majapidamiste võlakoorma rekordtasemelt alla tuua.

"On oluline, et me seda väga tähelepanelikult jälgiksime, sest majapidamiste võlakoorem on väga suur," kommenteeris Johnsen hüpoteeklaenude väljastamist tänasel kohtumisel Norra suuremate pankade tegevjuhtidega.

Norra on pärast Luksemburgi rikkuselt inimese kohta teine riik maailmas ja tänu oma naftavarudele on see maa suures osas ka Euroopa võlakriisist puutumata jäänud. Eelmisel aastal oli riigil eelarveülejääk, mis moodustas ligi 10,5% SKP-st. Sellele vaatamata julgustab madal, vaid 2,7%-ne töötuse määr norrakaid pankadelt laenu võtma, eriti kuna riigi keskpank hoiab intressimääri jätkuvalt peaaegu sama madalal tasemel kui majanduskriisi ajal.

Norra Statistikaameti andmete kohaselt kasvas juulis majapidamiste võlakoorem 7,1% ja keskpanga hinnangul suureneb tarbijate võlakoorem järgmise aasta jooksul tasemele, mis ületab nende kasutatavat tulu üle kahe korra. See on ühtlasi kõrgeim võlatase pärast 1988. aastat.

Rahandusminister hoiatas nii panku kui tarbijaid, et nad peaksid oma laenutaset piirama, et tulla toime kõrgemate intressimääradega kui riik oma rahapoliitikat jälle karmistama hakkab.

Norra suurima finantsgrupi DnB tegevjuht Rune Bjerke kommenteeris aga ministri avaldust, öeldes, et ei näe kapitalinõuete karmistamisel mõtet, sest DnB enda siseregulatsioonid on juba piisavalt ranged ja klientide maksevõime kindlaksmääramise meetodid on samuti piisavalt usaldusväärsed, et ilma valitsuse sekkumiseta toime tulla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. September 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing