Väldi neid Soome aktsiaid

Jussi Hieta aka Somm Tallinnast 12. september 2011, 18:51

Aktsiaturgudel on suvi olnud tormiline ega näita rahunemise märke ka tulevastele kuudel. Majanduslanguse silmapiirile ilmudes tasub aktsiaportfellist halvimad aktsiad välja harvendada.

Ülemäärase võlakoormusega äriühingute probleemid kasvavad, kui sügis muutub talveks. Nordea suurklientide büroo asepresident Olli-Petteri Lehtinen ütles, et pankade väljastatud äripanganduse marginaalid on tõusmas. Lisaks ei taotle ettevõtted praegu pangast raha kasvu jaoks, vaid kehvade aegade ettevalmistamiseks.

Paljude äriühingu bilanss on praegu heas seisukorras ja raha piisab. Kõigil olukord nii hea ei ole. Helsingi börsil on hulk kahjumis ettevõtteid, mille netovõlgnevus on 200 protsenti või rohkem. See on kaks korda rohkem kui üldiselt soovitatakse ja väga paha praegu, kui rahastajad vaatavad uuesti üle laenutingimusi. Võlaraha on tulevikus veelgi kallim.

Üleliigse võlakoormusega äriühingute TOP 5 on Tiimari, Incap, Componenta, Finnlines ja Elcoteq. Neist ainult Componenta on suutnud sel aastal positiivset tulemust näidata. Tiimari netovõlgnevuse määr on tubli 1418 protsenti, kuid ettevõte jääb püsti nii kauaks, kui leebe Ehrnroothi suguvõsa seda rahastab.

Pankroti äärel igavesti kõikuv sendiaktsia GeoSentric on Tiimariga samas paadis. Ettevõte on nüüd oma aktsiaemissiooniga ajamas kätt omanike rahakotti, kuna käibest ei piisa isegi laenuintresside tasumiseks. Tõenäoliselt võidab omanike hea tahe veelkord.

Ülehinnatud aktsiad

Teine rühm, mida kurjaks ettevalmistuv ja ettevaatlik investor väldib, on ülehinnatud aktsiad. Kõnealused äriühingud ei ole tootnud kahjumit, kuid praeguse majandusolukorra suhtes on aktsia hinda laetud nii suured ootused, et neid oleks võimalik saavutada üksnes imetegudega.

Kõige ülehinnatuima P/E näitajaga aktsia Helsingi börsil on Lemminkäinen. Selle parandatud P/E suhtarv on 437. Parandatud P/E-number näitab seda, mitme aasta jooksul ettevõte end n-ö ära tasub, kui majandustulemus jääb samaks.

Ka Compteli, Woulffi, Soprano, Martela, Rautaruukki ja Oriola-KD aktsiatesse on laetud suured ootused. Helsingi börsil on 15 äriühingut, mille P/E-arvud on üle 30.

Kuigi eurokriis on üldindeksist neljandiku ära pühkinud, on osa aktsiatest endiselt praegustes oludes kallid. Investorilt nõutakse täpset analüüsi uutes aktsiaostukavades.

***

Helsingi üldindeks langes täna 3,17% ning Nokia samuti langes 3,82%

Suurimad tõusjad ja langejad Helsingi börsil

Tõusjad: Ruukki Group +2.80%, Finnlines +2.24%, Vaisala A +2.02%, Outotec +1.13%, Uponor +0.50%
Langejad: Nordic Aluminium -7.02%, Technopolis -7.12%, Vacon -8.10%, Stonesoft -8.16%, Elcoteq -8.33%

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2011, 18:51
Otsi:

Ava täpsem otsing