"Konkurendid annavad turuosa"

Rivo Sarapik 21. september 2011, 16:19

LHV Pank kasvab järgmisel aastal 60%, ütles LHV  Grupi üks omanik Rain Lõhmus. „Meile antakse turuosa,“ kommenteeris ta küsimust, kas LHV hakkab konkurentidelt turuosa ära võtma.

„Kasvunumbrid on meil suured, samas turuosa on hetkel väike,“ selgitas Lõhmus, bilansimahult suuruselt viienda panga juht. LHV Pank plaanib järgmisel aastal varade mahtu kasvatada 350 miljoni, laenumahud peaksid kerkima 96 miljoni ja hoiuste mahud 320 mln euroni ehk 60%. Samas tempos kasvab ka LHV Varahalduse mahud – 233 mln euroni.

„Me ei pööra kasumisele eriti tähelepanu - kaotasime raha eelmisel aastal, kaotame sel ja kaotame veel järgmisel aastal. 2013. aastal aga peab see pöörduma,“ selgitas Lõhmus.

Selliseid eesmärke aitavad Lõhmuse sõnul saavutada efektiivsus – näiteks tehnoloogia oskuslik ärakasutamine ehk kulutada teenustele vähem kui konkurendid. "Äkki õnnestub meil samad funktsioonid ära teha märksa väiksemate kulutustega kui konkurendid. Inimeste arvu bilansimahuühiku kohta võrreldes oli näiteks Hansapangal meie tänases suuruses neil neli korda rohkem inimesi," rääkis Lõhmus.

Samuti olla kliendi suhtes sõbralikum ja nn lähemal, otsustusprotsessid käivad aga kohapeal.

„Traditsiooniliselt öeldakse panganduse kohta, et see on lihtne äri - laenad kolme protsendiga sisse ja kuue protsendiga välja ning lähed kella 15st golfi mängima. Me katsume kella kuueni töötada ja klientidele rohkem avatud olla,“ selgitas Lõhmus. "Oleme sõbralikumad ja kohapeal olemas. Ei ütle kõigile taotlejatele "jah", aga vähemalt saadakse aru, kes ja miks ütleb "ei"."

Majanduse väljavaadete suhtes Lõhmus enda sõnul järgmise 5-10 aasta jooksul optimistlik ei ole. „Viimased 20 aastat on lääneriigid loomupoolest kiiremat kasvu võlakoormuse kasvuga näidanud. Katastroofi küll ei ennusta, kuid harjumuspärasest aeglasem majanduskasv jätkub 5-10 aastat kuniks võlgu tagasi makstakse,“ lisas ta. Samuti ei usu ta hüperinflatsiooni järgmise nelja aasta jooksul. „Madalad intressid kestavad veel mõnda aega, hindade-palkade ühtlustumine Eesti ja Euroopa Liiduga jätkuvad,“ selgitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2011, 08:19
Otsi:

Ava täpsem otsing