Meistrid näitavad Pärnus oma loomingut

ÄP 23. september 2011, 00:00

Teenekad kunstnikud Uno Roosvalt ja Peeter Laurits tutvustavad Pärnu uue kunsti muuseumis oma maale ja fotosid.

Uno Roosvalt tähistab oma 70. sünnipäeva, eksponeerides pealkirja all "Teerada kivis" oma maale ja joonistusi. Nelja aastakümne jooksul on tema loomingu meelismotiiv olnud loodus, täpsemalt rannamaastikud.

Viimased kümme aastat on Roosvaldi suurim kiindumus tema enda sõnul olnud põhjamaade kaljud ja mäed ning nende mitmekesine graafiline faktuur. Nõnda näeb Pärnuski tema vaateid ja vaatlusi Norrast, Šotimaalt, Ahvenamaalt ja Eesti rannikult.

Eriti mõjusad on näituse korraldajate sõnul Roosvaldi impressioonid Islandi liustikelt ja laavaväljadelt.

Peeter Laurits toob elurõõmsate suvepealinlaste ette "Mattise martüüriumi", süngevõitu tähendamisloo vanast Tallinnast. Nimelt esitab Eesti postmodernse digitaalkunsti veteran publikule fotograafilise koomiksi 16. sajandi tõsielusündmuste ainetel.

Fotojutustuse keskmes on talupoeg Mattis, kes põgeneb oma Riisipere mõisniku Uexkülli ülekohtu eest Tallinnasse. Nigul, kes tegelikult on Mattise vend, aitab tal ennast sisse seada. Uexküll laseb oma sõjasulastel Mattise kinni võtta ja piinab ta surnuks. Tallinna raad vahistab Uexkülli, mõistab kohut ja langetab surmaotsuse.

Uexküll ei usu oma kõrvu, et sõnakuulmatu matsi mahalöömist võiks panna süüks. Aadlik satub Tallinna linnavõimude ja rüütelkonna majanduslike intriigide ohvriks. Sõjasulased, kes tegelikult on rüütelkonna mehed, tahavad Uexkülli Võllamäel vabastada. Raad näeb plaani läbi ja hukkab Uexkülli linnaväravate vahel.

"Kui püüda selle fotograafilise koomiksi lugu ette manada tänapäeva Tallinnas, siis peaksid linnaametnikud veristama mõne riigikogu saadiku näiteks Solarise kaubanduskeskuse liftis," kommenteeris autor.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing