Kadrin Karner • 11. oktoober 2011 kell 8:50

Habakuk: Eesti Pank võiks distsiplineerida kommertspanku

Natuke unistades tahaks, et Eesti Panga uus president saaks distsiplineerida kommertspanku ning keskpank võiks vastutada riigi strateegilise plaani eest, ütles Estonian Business School Groupi juhatuse liige Madis Habakuk.

"Ma arvan, et natukene peaks rohkem distsiplineerima kommertspankasid. Et heal ajal antakse laene või praktiliselt surutakse neid peale ja halval ajal võetakse varad ära ja mitte ainult varad. Inimesed jäävad veel kogu eluks võlavangi," rääkis Habakuk. Samas lisas ta, et eks need mõtted ole unistamine. "Kui selles suunas saaks Eestit ameerikalikumaks teha, siis see oleks positiivne muudatus," märkis ta.

Küsimusele, millele võiks Eesti Panga uus president Eesti riigi tähelepanu juhtida, et ettevõtjate tegevust ja tegutsemist soodustada, vastas Habakuk, et eks ka see ole samuti unistamine, kuid keskpanga ülesannetesse võiks kuuluda Eesti riigi strateegilise plaani väljatöötamine.

"Demokraatlikul valitsusel on see omapära, et elatakse valimistest valimisteni. See jutt, mis on valimiste taga, muutub populistlikuks. Kui Eesti Pank saaks tegeleda riigi tasandil pikaajaliste plaanidega, oleks sellest ka valitsustele kasu ja meil õnnestuks parteide vahel Soome-laadne kokkulepe, et ükspuha kes võimul on, neid otsuseid täidetakse," selgitas Habakuk. Ülesanne võiks olla Eesti Panga täita just seetõttu, et Eesti Pank on poliitikavälisem asutus kui seda on riiki juhtivad organid, märkis ta.

Täna pealelõunal koguneb Eesti Panga nõukogu Eesti Pangale uut presidenti valima.

Hetkel kuum