Indrek Kald • 11. oktoober 2011 kell 13:25

Ilves: Balti koostöö mõõdikuiks on Rail Baltica ja ühine tuumajaam

Eesti ja Läti ning laiemalt Balti koostöö mõõdikuiks on on Rail Baltica ja ühine tuumajaam, ütles Lätti visiidile saabunud president Toomas Hendrik Ilves.

"Ma ei väsi kordamast, et Eesti-Läti nagu ka laiemalt Balti koostöö tulevik on seotud sellega, kas ja kuidas mõistame ühiste taristu- ja energeetikaprojektide olulisust meie piirkonnale," rääkis Ilves. Eelkõige tähendab see toetust Balti riike ülejäänud Euroopaga ühendavale raudteele Rail Baltic ja Leetu rajatavale uuele tuumajaamale, mille ehitamises osaleksid Eesti, Läti, Leedu ja Poola, lisas ta.

"21. sajandi Balti koostöö ei ole deklaratsioonide kirjutamine, vaid ühiste – meile endile ja kogu Euroopa Liidule vajalike – projektide vedamine," kinnitas Eesti riigipea. "Oleme ühinenud Euroopa Liiduga poliitiliselt ja majanduslikult, nüüd tuleb luua ka logistilised ja energeetilised ühendused," märkis ta.

Ilvese sõnul on siin oluline Eesti, Läti ja Leedu vastutustundlikkus nii iseenda kui ka teiste ees. "Ja et kõik oleks üheselt selge: minu jaoks on Balti koostöö mõõdik investeeritud eurode arv meie ühisesse taristusse," ütles Eesti riigipea.

Kohtumistel Läti peaministri ja presidendiga räägiti ka Eesti-Läti kahepoolsetest suhetest, mida president Ilves nimetas töisteks ja mõlemale poolele majanduslikult olulisteks. Nii kuulub Läti jätkuvalt Eesti nelja suurima kaubanduspartneri hulka ning Eesti on Rootsi järel Lätti – kus on registreeritud üle 1500 Eesti kapitaliga firmat – teine investeerija.

Eesti riigipea õhutas Lätit liikuma edasi euroalaga liitumisel, sest meie tulevik on väga tihedalt seotud Euroopa Liidu ja euroga. "Samal ajal näitavad kõik märgid, et euroala liigub suurema lõimumise suunas ja väljajääjatele võib see olla kurb tulemus. Oleks väga halb, kui Eesti ja Läti jääksid erinevate riikide gruppidesse, kus ühes otsustatakse ja teises mitte. On meie mõlema rahvuslikes huvides, et nii Eesti kui ka Läti oleksid otsustajate rühmas," kinnitas ta.

Kõneldes Euroopa Liidu idapartnerlusest, mis on suunatud ühenduse naaberriikide suuremale kaasamisele, rõhutas Eesti riigipea: esmalt peavad need maad tegema oma ühemõttelise valiku, kuhu nad tahavad kuuluda ja millist tulevikku nad endale soovivad.

"Küsimus on lihtne – kas me oleme kaasteelised Euroopa teel või lähestikku asuvad, kuid erinevatel teedel liikuvad riigid," ütles Ilves. "Kui see valik on Euroopa ja euroopalikud väärtused, siis on Euroopa Liit valmis neid toetama, julgustama, abistama. Aga valik, millest tulevikus ka kinni pidada, tuleb neil endil teha," lisas ta.

President Ilves kohtus Riias ka Läti eelmise riigipea Valdis Zatlersiga.

Läti on esimene riik, kuhu 10. oktoobril Eesti parlamendis taas riigipea ametivande andnud president Ilves tegi töövisiidi.

Hetkel kuum