14. oktoober 2011 kell 8:48

Kullakauplejad taas ülioptimistlikud

Kulla suurim langus viimase kolme aasta jooksul, spekulatsioonid Euroopa võlakriisist, aeglustuvast kasvust ja karuturust aktsiaturgudel on muutnud analüütikud ülioptimistlikuks.

Bloombergi poolt küsitletud 25 kullakauplejast 22 ütlesid, et väärismetalli hind peaks tuleval nädalal tõusma. See on kõrgeim tase pärast juuli keskpaika ehk vahetult enne augustikuist börsisula.

Septembri lõpus kukkus kulla hind kahe kuu põhja ja on pärast seda rallinud 8,3%. Esimest korda viimase kuu aja jooksul on investorid taas suurendamas enda investeeringuid kullaga tagatud börsil kaubeldavates fondides.

Lisaks kulla hinna tõusule ootavad kauplejad, et kallinevad ka vase, suhkru, maisi ja sojaubade hinnad.

6. septembril saavutas kuld kõigi aegade rekordi 1923,70 dollari pealt untsist, pärast mida langes väärismetalli hind kuni 20%. Viimati, kui kauplejad olid kulla suhtes nii positiivselt meelestatud, tõusis kulla hind kaheksa nädalaga 21% ning saavutas rekordi.

"Maailmas on jätkuvalt makroökonoomilist, süstemaatilist ja monetaarset riski ja ei ole märke selle kadumisest lähiajal," ütles GoldCore'i tegevdirektor Mark O'Byrne Bloombergile. "Kõik need tegurid, mis kulla hinna rekordini viisid, on endiselt alles," lisas ta.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum