• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Trichet' töö jääb pooleli pineval hetkel

  "Võimas," märkis Eesti Panga juht Andres Lipstok selge imetlusega. "Kui tema ärasaatmise üritusel on kohal Saksa ekskantsler, Prantsuse ekspresident, Saksa praegune kantsler, rääkimata Luksemburgi peaministrist ja muudest tegelastest, siis on see võimas ja näitab, kui suure haardega Trichet on olnud ja on."
  Esindatud oli peaaegu kogu Euroopa rahandus- ja poliitilise eliidi "Kes on kes".
  "Kui Euroopa Keskpanga eelmine president Wim Duisenberg lõpetas, tehti vaid sajale ajakirjanikule pressikonverents," märkis kontrasti toona sündmust kajastanud Kauppalehti ajakirjanik.
  Kulisside taga käisid läbirääkimised. Euro võimalik läbikukkumine ei olnud pidukõnede teema, kuid vahetult pidustuste järel ja nendega paralleelselt jätkusid Saksamaa ja Prantsusmaa pingelised kõnelused pühapäeval toimuvaks Ülemkoguks, et euroala võlakriisile lahendus leida. Erimeelsused on suured, muu hulgas Euroopa Keskpanga rolli üle - Frankfurti sõitis kohale ka värskelt uuesti isaks saanud Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy.
  Pidusaalis tegid samal ajal kõrges eas "euro isad" Saksamaa endine kantsler Helmut Schmidt ning Prantsuse ekspresident Valéry Giscard g'Estaing tagasivaadet euro algusaegadesse ning toonitasid, et eriti praeguses maailmas on vananeval ja kaalu kaotaval Euroopal veelgi enam põhjust kokku hoida.
  Rahaliidu puudused ei tohi hävitada solidaarsust. Kunagise 20% asemel moodustab Euroopa rahvaarvav praegu vaid 9% maailma rahvastikust ning kahaneb järgmise nelja kümnendiga 7%-le. Iga Euroopa riik eraldi on vaid murdosa ühekohalisest numbrist. Kes marginaliseerumise ohtu ei adu, "töötab vastu oma rahva kõige elementaarsematele strateegilistele huvidele", taunis Helmut Schmidt poliitikute vastutustundetust.
  Ratastoolis ekskantsler nentis, et mäletab veel seda solidaarsust, mis valitses Euroopas Marshalli, Schumanni ja Monnet' aegadel. Rahaliidu ülesehituses kriisiga ilmsiks tulnud puudused ei ole õigustus selle solidaarsuse hävitamiseks.
  Saksamaa praegune kantsler Angela Merkel kordas, et kui laguneb euro, laguneb ka Euroopa Liit.
  Luksemburgi peaminister ja eurogrupi juht Jean-Claude Juncker kahetses, et poliitikud pole vaevaks võtnud selgitada, mida see tähendaks, kui eurot ei oleks.
  "Õige meeldetuletus," nentis rahandusminister Jürgen Ligi, kes nagu Andres Lipstokki oli Frankfurti saabunud nii pidustustele kui ka eile jätkunud aruteludele võlakriisile lahenduse leidmiseks. "Kui kriisi ajal eurot ei oleks olnud, oleks kaos. Nii rahaliidu sees kui ka väljas olijaile. Kõik riigid, kes jänest sõidavad ega panusta ise, on euro olemasolust võitnud."
  Trichet' austamisõhtu meeleolus püsides nentis Ligi, et liitub igal juhul nendega, kes lahkuvale pangajuhile tema töö eest tunnustust jagavad.
  "Hinnastabiilsusel põhinev majandusjuhtumine on õnnestunud," nentis Andres Lipstok. "Minule on Trichet suur autoriteet."
  Ligi iseloomustas Trichet'd kui sooja ja sügavat inimest. "Aga ta on ka paras frukt. Mulle meenub Eesti eurootsuses, kus ta viimase hetkeni meie tuju rikkus ja näitas, et ei tule siia ikka igaüks ebastabiilsust tooma," rääkis Ligi, tuletades meelde, kuidas Euroopa Keskpank kuni lõpuni Eesti hinnastabiilsuse püsimises kahtlema jäi ning tahtis seda ka karmide sõnadega Eesti hindamisraportis kajastada. "Samas ei ole ta mingi fundamentalist, kes kriisiolukorras ei suudaks olla ebatraditsiooniline."
  Valmis erakorralises olukorras erakordseteks lahendusteks. USA investeerimispanga Lehman Brothersi krahhi järel taipas Euroopa Keskpank esimesena, millist ohtu see finantssüsteemile tähendab, ning hakkas turule jõuliselt likviidsust pumpama. Helmut Schmidti sõnul väärib Trichet palju enam tunnustust rolli eest, mida ta etendas G7 riike ja Hiinat ühisaktsioonile veendes, millega hoiti ära uus suur depressioon. Nüüd on kriisi epitsentris euro ise ning siingi pole Euroopa Keskpank kõhelnud rakendada erakorralisi abinõusid, et ühisraha koos hoida, säilitades seejuures Jürgen Ligi sõnul keskpanga väärikuse ja iseseisvuse.
  Trichet' ja Saksa poliitikud leiavad, et keskpank on teinud piisavalt ja nüüd on pall poliitikute poolel. Prantsusmaa aga arvab, et keskpank peaks aktiivselt kaasa aitama ka euroala stabiilsusmehhanismide EFSFi ja ESMi tugevdamisel.
  Trichet'l on jäänud oktoobri lõpuni ametis olla mõned päevad. Kella, millega ta keskpanga koosolekuid juhib, andis ta piduõhtul oma mantlipärijale Mario Draghile juba üle.
  "Loomulikult jääb töö pooleli, tal, nagu minulgi, saab aeg täis," nentis Andres Lipstok. "Küsimus on selles, kas ta läheb nüüd teenitud pensonile või on tal Euroopas veel muid väljakutseid."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Volvo Cars sihib 23 miljardi dollarist hinnasilti
Praegu Hiina autotööstusettevõttele Geely Holding kuuluv Volvo Cars teatas, et IPO tuleb hinnavahemikus 53-68 Rootsi krooni (SEK) aktsia kohta, vahendab Reuters.
Praegu Hiina autotööstusettevõttele Geely Holding kuuluv Volvo Cars teatas, et IPO tuleb hinnavahemikus 53-68 Rootsi krooni (SEK) aktsia kohta, vahendab Reuters.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.