Riskifondid panustavad

Romet Kreek 25. oktoober 2011, 00:00

Fondijuhid on tõstnud netotõusupanuseid (tõusupanused miinus languspanused) 18 USA toorainefutuuris ja -optsioonis 18. oktoobril lõppenud nädalal 12 protsendi võrra, 737 647 lepinguni, selgus CFTC statistikast. Enim kasvasid panused kütteõli, bensiini, kohvi ja sojaubade puhul.

Oktoobris on tõusnud 24 tooraine hinnad Standard & Poor's GSCI indeksi näol 6,7 protsenti, olles teel selle aasta suurimale tõusukuule. Arvatakse, et Euroopa liidrid jõuavad lähemale piirkonna võlakriisi lahendamisele. Läinud nädala raport näitas, et USAs tegi uute eluasemete ehituse alustamine suurima tõusu alates 2010. aasta aprillist ning tootmine kasvas ootamatult, lisades investoritesse usku, et maailma suurim majandus ei kuku langusesse.

"Inimesed vaatavad ringi ja ütlevad, teate - maailma lõpp ei saabugi," ütles First Asset Investment Managementi fondijuht John Stephenson. "Käes on toorainete ostu aeg."

Suurim langus 2008 aastast. Septembris tegi GSCI indeks 12protsendise kukkumise, mis oli suurim kuine langus alates 2008. aasta finantskriisist. Languse põhjustasid Euroopa võlakriis, nelja aastaga enam kui kahekordistunud USA tööpuudus ja nõrgem Hiina tootmine, mis ähvardas vähendada toorainete nõudlust. Hinnad pöörasid ringi, kuna tuli märke, et metallide, kütuste ja põllumajandustoodete pakkumine jääb nõudlusest väiksemaks.

"Põhjus, miks toorainete hinnad tulevad tagasi on: arenevad turud kasvavad ja USA kasvab," ütles Wells Capital Managementi investeerimisstrateegide juht James Paulsen. "Nagu aktsiate puhul näete te mingil määral riskivõtmise tagasitulekut ja kindlasti on oma osa selles mängus ka toorainetel."

Maisi potentsiaal. Maisi hind on sel kuul tõusnud Chicago Board of Trade'il 9,6 protsenti (USA dollarites), oleks septembris kukkunud 23 protsenti, mis oli selle tooraine suurim kuine kukkumine alates 1959. aastast. USA põllumajandusministeerium prognoosis, et maailma maisitoodang ei suuda 2012. aastal juba teist aastat järjest täita kogu maailma maisinõudlust.

"Põllumajanduslikud toorained ongi Rabobanki hinnangul esimesed tagasitulevate hindadega toorained, kuna hinnad ei peegelda enam tasakaalu kasvatamise ja tarbimise vahel. Pangaanalüütikute sõnul on just maisil enim tõusuruumi. Mais on USA suurima väärtusega saak, mille turuväärtus oli mullu 66,7 miljardit dollarit.

Kohvi tõusupanused +37%. 18. oktoobril lõppenud nädalal kasvasid põllumajanduslike toorainete tõusupanused 11 protsenti, mis on esimene tõus alates augustist. Kohvi tõusupanused kasvasid 37 protsenti, 5429 lepingule, mis on suurim tõus alates 30. augustist. Arabica kohvisordi hind tegi 21. oktoobril suurima tõusu alates 2009. aasta jaanuarist, kuna börsi vaadeldavates ladudes on laojääk kukkunud enam kui 11 aasta madalaimale tasemele.

Sojaubade tõusupanused kasvasid 33 protsenti, mis on esimene panuste tõusunädal seitsme nädala arvestuses.

Spekulandid ootavad jätkuvalt vase hinna kukkumist, olles küll vähendanud netolanguspanuseid 13 protsendi võrra, 8294 lepinguni. Londoni, New Yorgi ja Shanghai börsi jälgitavate ladude laojäägid kahanesid kolmandat nädalat, mis on märk sellest, et nõudlus tugevneb.

"Langus peegeldas turu ja investorite närvilisust, mitte tujukust," kirjutas Barclays Capitali analüütik Suki Cooper. "Kontrast pessimistliku sentimendi ja positiivsete makromajanduslike ja fundamentaalsete trendide vahel paljudes toorainetes vihjab, et kui finantsturgude pimedus hajub, võib toorainehindades toimuda järsk tõus."

Spekulandid vähendasid tõusu netopanuseid kullas kolm protsenti, 127 689 lepingule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing