Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    AASTA ÄRIMEES. Rain Lõhmus – marslasest pankur

    Rootsi pankade juhid võivad hambaid krigistada – konkurentide kiuste arendab tänavune aasta ärimees, LHV Groupi juht ja omanik Rain Lõhmus rahvuslikku panka.

    Lõhmuse plaanid on suurejoonelised: ta kavatseb LHV Panga turundusse investeerida miljoneid eurosid jõudmaks kolme aastaga kasumisse, seejärel on siht börsile minek. Lõhmus teab Hansapanga kogemusest hästi, et börsita suursugust panka ei sünni.
    Tänavune aasta ärimees elab osa ajast Šveitsis, kuid hiljuti seadis ta end sisse ka Inglismaal. Lõhmus annab intervjuu telefoni teel Londonist, jäädes sealsetest tegemistest rääkides meelega kidakeelseks.
    “Ma olen nagu kilpkonn. Mulle meeldib tagasihoidikult vaadata, vahel kilbi all istuda ning mitte midagi teha,” räägib Lõhmus. “Tahan niimoodi kilpkonna moodi käitudes 200aastaseks elada.”
    Nõnda omaette kilbi all istudes sünnivad Lõhmusel mõtted, mis esialgu jahmatavad. Juba Hansapanga algusaastatel olid tema ideed tolle aja kohta utoopilised.
    Ajal, kui polnud veel kroonigi, soovitas Lõhmus tungivalt oma kaasvõitlejatel sotsialistlikust mõttemallist loobuda. Ta oli veendunud, et kogu panga töö peab käima arvutitega ja turge tuleb jälgida reaalajas.
    Marslase mehistumine. “Alguses oli Rain tuulepea, marslane, ebamaine, kosmosemees. Aga nüüd on ta täitsa normaalne inimene,” räägib Jüri Mõis, kes koos Lõhmusega 1990ndate algul Hansapanga asutas. Lõhmus tunnistab, et tal lähevad mõtted mõnikord nõnda uitama, et käimasolev tegevus ununeb sootuks. Näiteks on Lõhmus avastanud end koosolekutel raamatut lugemas.
    Teisalt leiab Mõis, et Lõhmus on ajaga mehistunud.
    “Enne elas ta ideaalses maailmas, roosas pilves. Tal oli väga palju huvitavaid mõtted, aga kogu tema jutt tervikuna ei olnud praktiline ja maine. Nüüd on see praktilisuse ja maisuse probleem lahenenud,” sõnab Mõis.
    Reaalelu detailide märkamata jätmine toob hädasid. Lõhmus on ajas ümber hinnanud ka mõne olulise otsuse oma elus. Näiteks ei pea Lõhmus tagantjärele mõeldes õigeks Hansapanga müümist rootslastele.
    “Minu viga oligi see, et ma istusin natuke liiga palju seal Liivalaia majas. Käisin seal isegi lõunat söömas,” meenutab Lõhmus 90ndaid. “See isoleeris mu muust maailmast ja tol ajal puutusin tegeliku eluga vähe kokku.”
    Samas poleks Hansapanga müügita ilmselt sündinud LHVd, mis on praegu ainus kohalikul kapitalil põhinev Eesti pank. Plaan on vara mahult kasvada Eestis viiendaks, praegu ollakse kümnendal kohal.
    Teisalt on LHV põhjus, miks Lõhmus 2000. aastate keskpaiku suurtesse jamadesse sattus. Ameerika väärtpaberijärelevalve (SEC) koostas LHV vastu hagi, kus Lõhmust süüdistati selles, et ta oli tehingute tegemiseks kasutanud ebaseaduslikul teel hangitud infot. Vaidlus lõppes kohtuvälise kokkuleppega.
    “Mida iganes Ühendriikides teha, targem on alati hästi ettevaatlik olla. Sealne süsteem on hoopis teine. Kohtusse kaebamine on lihtne ja kohtus käimine väga kallis,” annab Lõhmus nõu. Ta lisab, et maksis USAs advokaatide töötasudeks miljon krooni kuus.
    Jüri Mõisa arvates sattus Lõhmus USAs jamasse just selle sama marsluse tõttu – Lõhmus ei oska tihtipeale tegeliku maailma detaile märgata.
    “Ta jätab mingid väga reaalsed asjad hea konstruktsiooni juures arvestamata ja siis langeb midagi kaela,” ütleb Mõis. “USAs oli sama asi – ta ei teadnud, et nii ei tehta. Ta loeb küll raamatust, aga mingi asi jääb lõpuks tähelepanuta.”
    Rain Lõhmus kui firmamärk. Lõhmus on aastatega suutnud luua endast firmamärgi, tänu millele LHV kindlasti raha ja kliente ligi meelitab.
    Lisaks annab just tema persoon LHV-le imagoloogilise edumaa Swedbanki ja SEB palgaliste juhtide ees.
    Alles hiljuti esines Lõhmus avaldusega, kus eristas end tänapäeva pankuritest. Ta nimetas nüüdisaja liigkasuvõtjaid kasuahnemateks ja ebaintelligentsemateks, kui olid 90ndatel tegutsenud pangamehed.
    “Ülemustele omistatakse sageli üleloomulikke võimeid, mida neil sageli pole. Mida vanemaks saan, seda enam taipan, et enamik inimesi tegutseb meelekindlate nägudega ega tea üldse, mida nad teevad,” seab Lõhmus kahtluse alla ühtaegu kõigi suurte juhtide pädevuse.
    Lõhmuse tee tippu
    1991. aastal oli 24aastane Rain Lõhmus sama tundmatu nagu teda pangandusse kutsunud Hannes Tamjärv. Hansapank oli siis veel Tartu Kommertspanga filiaal, mis tegutses vaid tänu emapangale.Tiina Jõgeda kirjutab raamatus “Saldo”, et toona aitasid vast loodud pangale esinduslikku kaalu anda Tõnu Laak ja Rein Kaarepere. Lõhmuse nimi ei avanud ehk küll vajalikke uksi ega pannud sekretäre naeratama, kuid ilma temata poleks Hansapanka tõenäoliselt nii kiiresti jalule saadud.Lõhmus veetis oma nooruspõlve panga kontoris Liivalaia tänaval ja kauples seal aktiivselt valuutaga.
    Esimeste miljonite teenimine. Väle rahapööritamine toimus 1991. aasta augustiputši ajal, kui Vene tankid hakkasid Pihkvast riburada pidi Tallinna poole liikuma. Lõhmus jalutas sel ajal oma Kalamaja kodust tööle, käes plastmasskohvri suurune arvuti. Ta astus sisse Kawe keldri esimesele korrusele ja istus Andres Viisemanniga ühte lauda. Taustaks mängis CNN, mis võimaldas turgusid reaalajas jälgida.Järgnes kiire kalkulatsioon. Kriisi rusikareeglile tuginedes järeldati, et ohtlik olukord Venemaal tugevdab USA dollarit ja nõrgendab Saksa marka. Sellal kui poliitikud tegid revolutsiooni Toompeal ja teletorni ees, teenisid hansapankurid pool miljonit rubla.
    Pangandusest meelelahutusse. Hansapank teenis poole aastaga nii palju, et neli asutajaliiget – Jüri Mõis, Rain Lõhmus, Hannes Tamjärv ja Heldur Meerits – said endale lubada 30 000 Saksa marga eest reisi Saksamaale.Pärast seda, kui Hansapank rootslastele müüdi, alustas Lõhmus mitme meelelahutusäriga. Tema telekanali Pimp TV, plaadifirma Umblu Recordsi ja Kaur Kenderiga kirjutatud raamatu “Raha” tõttu hakkas Lõhmus 2000. aastatel üha tihedamini kollaste lehtede veergudele sattuma.
     
    Kes on kes
    Rain Lõhmus
    Sündinud: 30. detsembril 1966 tütar Susanna (22) ja poeg Karl Johan (14)vabaabielus moeloojaTatiana Chemelevagaharidus:1988 lõpetas TPI majandusteaduse eriala1999 õppis Harvardi Ülikooli ärikoolisTöö:1991–1999 Hansapanga asutamine, panga juhatuse esimees1999 asutas investeerimispanga Lõhmus, Haavel & Viisemann (LHV), on panga suuromanik ja nõukogu liige
     
    Üks küsimus
    Milline inimene on Rain Lõhmus?
    Andres Viisemann, LHV osanikRain on olnud mulle vanema venna eest. Oleme kakskümmend aastat külg külje kõrval töötanud ja teineteist aidanud.Ma ei ole kahekümne aasta jooksul kuulnud, et Rain oleks häält tõstnud või endast välja läinud. Ka kõige raskemates olukordades on ta jäänud tasakaalukaks ning säilitanud kaine ja eesmärgile orienteeritud mõtlemise.Rain on läbirääkimistel raske vastaspool, kuid kui temaga milleski kokku leppida, võib kindel olla, et ta peab oma sõna. Ka olukordades, mis halva õnne tõttu on tema vastu pööranud, austab ta kokkuleppeid.
    Kaur Kender, sõber ja raamatu “Raha” kaasautorRain on kindlasti üks targemaid inimesi, kellega elu jooksul olen kohtunud. Mänguline on ta alati olnud. Samuti on ta igas situatsioonis võimalust nägev ja otsiv, kuid seejuures ei unusta ta suurt pilti. Ta püüab kogu aeg elimineerida väikseid mõtteid, toimetusi ja väiklaseid inimesi enda ümber, et tal oleks ööpäevas rohkem aega tegeleda suurte plaanide ja ideedega.Uudishimulikkus on tema puhul väga oluline joon, kuid teisest küljest peitub temas paras annus ükskõiksust.
    Ilje Tooming, Lõhmuse klassijuhataja Tartu 5. KeskkoolistRain oli väga taibukas ja kiire reaktsiooniga, kuid loomulikult ei saanud ta alati viisi. TPIs õppis ta kõige nõutumas osakonnas ehk majandust. Toona tehti igasuguseid teste. Rain tegi mälutesti, kus ülikooli õppejõud näitasid tahvlile numbreid ning need tuli meelde jätta. Rain pani selle testi koos ühe tütarlapsega kinni.Edu saavutavaid inimesi iseloomustab sageli see, et kooliajal nad eriti silma ei paista, aga nad oskavad tunnis tähele panna. Minu arvates oli Rain see, kes tundides kaasa töötas.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Bigbanki laenuportfell tegi rekordi
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.