28. detsember 2011 kell 8:07

BRICi aeg läbi

Lühendi BRIC – Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina – kasutusele toonud Goldman Sachsi teatel on nende nelja suure areneva majanduse jaoks parim möödas.

Nüüd ütleb Goldman Sachs Group, kes lühendi BRIC kasutusele tõi, et nende nelja suure areneva majanduse jaoks on parim möödas, vahendab Bloomberg.

MSCI BRIC-indeks kukkus sel aastal 24% ning BRICi fondidest voolas välja rekordilised 15 miljardit dollarit. Seesama indeks ületas Standard & Poor’s 500 indeksi tootlust vahemikus 2001. aasta novembrist 2010. aasta septembrini 390%ga, kuid on ameeriklaste indeksile juba viimased viis kvartalit alla jäänud.

See on ühtlasi pikim periood pärast seda, kui Goldman kümme aastat tagasi teatas, et aastaks 2050 on need neli riiki koos Jaapani ja USAga maailma suurimad majandused.

"Ootame, et arenevatel turgudel lähevad asjad enne paremaks minemist hullemaks," ütles Bloombergile Marketfield Asset Managementi juhatuse esimees Michael Shaoul. Veebruaris ennustas ta, et arenevate riikide aktsiaturud sel aastal kukuvad. Marketfieldi 845 miljoni dollariline fond on sel aastal edestanud 97% oma konkurentidest.

BRICi indeksid võivad tuleval aastal kukkuda veel 20% võrra Euroopa võlakriisist tuleneva likviidsuskitsenduste tõttu, ütles HSBC Private Bank investeerimisstrateeg Arjuna Mahendran. Tema sõnul võivad BRIC-riike järgmisel viiel aastal varjutada Indoneesia, Nigeeria ja Türgi, sest neis riikides on rohkem kasvuruumi.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum