Anne Oja • 28. märts 2012 kell 10:56

SEB: ekspordist sõltuval Eestil ees äkiline kukkumine

Ekspordisõltuvuses Eesti majandust ja ka Leedut ootab äkiline kukkumine, Läti maandub pehmemalt, selgub SEB Ida-Euroopa majandusülevaatest.

Eesti majanduskasv maandub äkiliselt 1,5%-le ja ronib 2013. aastal 2,5%-ni. Rootsi ja Soome madalam nõudlus pidurdab laienemist. Erasektor jätkab pingutamist ja võlakoormus väheneb märgatavalt. Kõrge inflatsioon püsib.

Leedu majanduskasv aeglustub tänavu järsult ja kasvab tuleval aastal 3%ni. Valitsus plaanib liituda eurotsooniga 2014, kuid eelarvekriteeriumite täimisega on raskusi. Seetõttu ennustab SEB euroga liitumist alles 2015. aastaks. Valitsuskoalitsioon vahetub pärast augustis toimuvaid parlamendivalimisi.

Läti majandus kahaneb pehmemalt kui Eesti ja Leedu oma, kuna pole ekspordisõltuvust. Majanduskasvu näitaja kukub 2,5%-ni ja kihutab 2012. aastal taas üles, 4%ni. Jätkuv fiskaalne rangus sillutab teed euroga liitumisele aastal 2014, nagu varasemalt plaanitud.

Poola majanduskasv aeglustub 3%-le, tuleval aastal kasvab majandus 3,6%. Fiskaalpoliitika tugevneb, baasintressi alandatakse 2012. aasta teises pooles kahekordselt. Zlott tugevneb varasemale tasemele ja kurss stabiliseerub.

Ukrainale prognoosib SEB 2012. aastaks 3,2%-list ja 2013. aastaks 4,2%-list majanduskasvu. Suhted IMFi ja ELiga on pinevad. Kui kasv peaks pöörduma langusele, ei pruugi Ukraina IMFi nõudmisi täita, mis tähendab laenulepingu jäämist külmutatuks.

Venemaa SKP kasvab 2012. aastal 3,8% ja tuleval aastal 4,1%. Majandust toetavad kõrged nafta hinnad, reaalpalga kasv ja laienev fiskaalpoliitika. Oma osa on tugeval sõltuvusel tarbekaupadest ning aeglustuvatel reformidel. Kui Vladimir Putin saab taas presidendiks, võib mõningane reformidele avatus siiski suureneda, kirjutas ülevaade.

Hetkel kuum