Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvara. Pankrotihaldur: igaühel on rahaline piir

    Eestis on kohtutäiturid ja pankrotihaldurid müüki pannud kümme kinnistut, mille alghind on üle miljoni euro. Kuidas aga sellistel enampakkumistel osaleda?

    Kahte, praegu ilmselt kõige kallimat kinnisvaraobjekti müüb pankrotihaldur Kalle Mõtsnik. Üks neist, ligi viiehektariline kinnistu asub Tallinnas Paljassaare sadamas Nõlva 9, kuulub Paljassaare sadama arendajale, ärimees Sergei Hadži firmale Fransertal ja selle alghind on 16 miljonit eurot. Äripäev kirjutas kinnistu müügist esimest korda 2009. aasta märtsis, kui kohtutäitur selle müüki pani. Esialgne hind oli 596 miljonit krooni, seejärel langes see 482 miljonile ning edasi sulas hind nagu kevadine lumi. Praegu on kinnistu müügis 19 miljoni euroga (ligi 250 mln krooni).
    Paljassaare sadama ühe suurarendaja, firma Fransertal omanik Sergei Hadži sai tänu loomingulisele raamatupidamisele ning mereäärse kinnistu korduvale üleshindamisele Sampo Pangast üle saja miljoni krooni. Ehkki 2009. aastal ütles Hadži, et kinnistu müük ei tähenda firma pankrotti ning otsitakse uusi investoreid, oli sama aasta septembris Fransertal juba ametlikult pankrotis.
    Mõtsnik müüb ka tervikvarana pankrotistunud ASi Biodiesel Paldiski 34 000ruutmeetrist tootmismaad Paldiski linnas, mille alghind on 5,9 miljonit eurot. Mõtsniku sõnul on Paldiski kinnistu mitmendat ringi müügis ja vaatamas on käidud seda päris palju. “Nii meilt kui ka välismaalt,” lisas ta.
    Tutvu objektiga. Potentsiaalsel ostjal soovitab Mõtsnik kindlasti tutvuda ostetava kinnistu tausta ja dokumentidega. “Kui pankrotivara ostetakse, tuleb arvestada, et pankrotihaldur on suhteliselt võõras isik ja tema ei tea reeglina selle vara ajalugu,” märkis ta. “Kui on kõige rohkem pakutud, siis tuleb see ära osta. Kui pärast müüki ilmnevad mingid vead ja probleemid, siis ostu tagasi pöörata enam ei saa,” selgitas Mõtsnik.
    Tal on olnud juhtum, kus alles hiljem selgus, et objektil puudus ehitus- ja kasutusluba, ning ostja soovis seetõttu hinda alla kaubelda. Mõtsniku sõnul ei pea pankrotitoimkond aga ostjale vastu tulema. “Meil on olemas kinnistusraamat, ehitusregister, detailplaneeringud kohalikes omavalitsustes – need kõik on avalikud dokumendid ja saadaval. Ostja võiks nendega tutvuda, et hiljem ei tekiks üllatusi, et tahtis ehitada üheksakorruselise maja, kuid saab vaid kolmekorruselise ehitada,” lausus Mõtsnik.
    Enampakkumise reeglite järgi tuleb osalejal tasuda konkreetseks kuupäevaks 10% tagatisraha, mis mittevõitnutele hiljem tagastatakse. Mõne objekti puhul ulatub tagatisraha üle miljoni euro. On see kõigil kohe võtta? “Kes tahab kallimat objekti, küllap tal peab ka rohkem raha olema. Hiljem makstakse neile, kes ei võitnud, reeglina raha tagasi järgmise tööpäeva jooksul,” selgitas Mõtsnik.
    Tark ei torma. Paljud varad on enampakkumisel juba mitmendat ringi ja nende hind ainult sulab. Küsimusele, kas esimeste pakkumiste peale üldse osalema tullakse, vastas pankrotihaldur, et see on nii ja naa. “Oleneb alghinnast ja objektist. Kui hind on madal, tullakse kohe ostma. Samas on kinnistul hüpoteegid peal ja hüpoteegipidajad tahavad ikka tavaliselt maksimumi kätte saada. Esimese pakkumise vastu ei pruugi keegi huvi tunda, sest tavaliselt pannakse kõrge hind,” ütles ta.
    Ehkki enampakkumises võib olla omajagu hasarti, on igaühe jaoks mingi kindel maksimumsumma. “Tavaliselt on igaühel ka rahaline piir ees, kustmaalt ta enam ei maksa, olenemata sellest, kui palju ta seda objekti ka ei tahaks,” kinnitas Mõtsnik.
    Enamasti viiakse pankrotimenetluses läbi avalik suuline enampakkumine. Kirjalikke enampakkumisi on Mõtsniku sõnul väga harva ja seetõttu ei saa pakkumisi väga tagasi lükata. “Tagasi saame pakkumised lükata vaid juhul, kui pole õigeaegselt laekunud kontole tagatisraha,” lisas ta.
    Kas on juhtunud, et endised omanikud on ostnud oma kinnistu tagasi pankrotivarana? “Päris otse võlgnik ikka ostnud pole, sest temal reeglina ju raha pole,” muigas Mõtsnik. “Aga eraisikute pankrottide puhul on teinekord korterid ühisvaras ning alles oli mul juhtum, kus abikaasa ostis ära teise poole kinnisvarast. Tema oli küll otseselt võlgnikuga seotud inimene.”
     
    Pane tähele
    Kümme kinnistut müügis enam kui miljonieurose alghinnaga
    Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite müüki pandud kalleimad kinnistud ja nende alghinnad 29. septembri seisuga.
    Laste 1/Põllu 70/Raudtee 75/Valve 3, Tallinnkinnistu hoonestusõigus3 mln eurotEndine Hiiu lastehaigla, omanik Tallinna Lastehaigla. Hoonestusõigus kuulub Sillen Konsultatsioonidele. Arestitud Nordea panga Eesti filiaali kasuks, hüpoteegid ligi 1,3 mln, ligi 1,6 mln ja 703 eurot.
    Nõlva 9, Tallinn16 mln eurotLigi viiehektariline kinnistu ja hoonestusõigus Paljassaare sadamas. Kuulub pankrotistunud firmale Fransertal.
    Ringtee 2, 2a, Võru 242 a, Tartulisaks vallasvara2,4 mln eurotEttevõtja Rein Kilgi osalusega toiduainetööstuse kontsernile Pere AS kuuluva OÜ Pere Pagar kinnistud ja vallasvara. 2,1 mln eurone hüpoteek DNB Panga kasuks.
    Keevise 14/Lennujaama tee 9, Tallinn 2,7 mln eurotPankrotistunud puu- ja köögiviljade hulgimüüja OÜ Rigual kinnistu.
    Lõuna 50/Sihi 96, Tallinn1,3 mln eurotASi Lääne-Tallinna Keskhaigla omanduses olev kaitsealal asuv kinnistu.
    Rae põik 9, Paldiski5,9 mln eurotPankrotistunud ASi Biodiesel Paldiski tervikvara. Üle 34 000 m2 tootmismaa.
    Harku tee 3560, Alasi tee 7, 9, Harjumaa3 mln eurotKinnistul paikneb kahekorruseline büroo- ja tootmishoone suletud netopinnaga 4536 m2. Müüja OÜ VWF Kinnisvara.
    Kadaka tee 32, Tallinn1,56 mln eurotKinnistul asub kolmekorruseline büroo- ja laohoone. Omanik OÜ VWF Kinnisvara. 450 000eurone hüpoteek Danske panga kasuks ning 50aastane hoonestusõigus VFF Kinnisvara kasuks.
    Lao 5, Maardu 1,35 mln eurotKunagi pankrotistunud ASile Ceosil kuulunud tootmiskompleks, mille omanik on AS Reval Projekt.
    Tuukri 54, Tallinn1 mln eurotKinnistul asub 1960 ehitatud neljakorruseline äri- ja büroohoone. Omanik Bristol and Stone (2011) Mahagony OÜ. 39,46 mln kroonine hüpoteek SEB Panga kasuks, üürileping OÜga Krandul 2026. aasta jaanuarini.
     
    Mis on mis
    Enampakkumiselt leiab ka odavamat pankrotivara
    Vähem kui miljoni euro eest müügis olevad kinnistud
    Purdi mõis, Järvamaa990 000 eurotKolm kinnistut, kokku 4,4 ha. Omanik OÜ Tähepark. Kinnistule on seatud üle 14,1 mln kroonine (0,9 mln eurone) hüpoteek SEB Panga kasuks.
    Tammiku põik 8, Servaääre 1, Tuule 27, 25, Kohtla-Järve Lisaks vallasvara.990 000 eurotLisaks neljale kinnistule ligikaudu 3 mln tonni aher­ainet (mägi), kütusemahuti, kaks ehitussoojakut, sõiduauto haagis, vagunela­mu 395 Knaus 8203. Omanik on pankrotistunud OÜ Fioccosa.
    Roosikrantsi 4, Tallinn808 500 eurotOmanik Bristol and Stone (2011) Mahagony OÜ, 22,5 mln kroonine (1,4 mln eurone) hüpoteek SEB Panga kasuks. Koormatud 2026. aastani üürilepinguga OÜ Krandul kasuks.
    Paruni, Kobilu küla, Konguta vald, Tartumaa750 000 eurotPankrotistunud ASi Lihameister vara.
    Papsaare küla, Audru vald, Pärnumaa 63 kinnisasja tervikvarana.600 000 eurotPankrotistunud Claris Holdingu kinnistud.
    Kolde, Loo alevik, Jõelähtme vald600 000 eurotEnam kui 10 000 m2 elamumaa. Tegemist on kolme väljaehitamata hoonega Loo alevikus.
    Kinnistu Vasteliinas540 000 eurotOÜ Timmo Puutöökoda
    Mõisa tee 10, Aleviku põik 1, L1, L2, Jüri alevik Rae vald, Harjumaa480 000 eurotPankrotistunud ehituskaupade müüja OÜ CGM kolm kinnistut, millel lasuvad hüpoteegid SEB Panga, OÜ Tallinna Õigusbüroo ja Era Liising Grupp ASi kasuks.
    Pikk 54, Kuressaare487 200 eurotOmanik pankrotistunud OÜ Primus PR. 4,2 mln kroonine (268 000eurone) hüpoteek Swedbanki ja 12 mln kroonine hüpoteek Primus East kasuks.
    Jalaka 85, Soinaste küla, Ülenurme vald, Tartumaa480 000 eurotOmanik on pankrotistunud Eurowest.
    Sihi 122/Voolu 15, Tallinn460 000 eurotÜle 3000 m2 ärimaa, millel asub saun, müüja Tallinna linn.
    Randivälja tee 14, Tammiste küla, Sauga vald, Pärnumaa450 000 eurotKinnistul paikneb 2007. aastal rajatud kahekorruseline elamu ning kuur-garaaž. Omanik OÜ Goosberg Consult.
    Pikk 57-2, Tallinn400 000 eurotLigi 125 m2 kolmetoaline korter läbi kolme korruse, omanik James Canning Cooke. Hüpoteeke kokku 11,8 mln krooni ( 754 000 eurot) SEB Ühispanga kasuks.
    Rahu 7, Narva linn360 000 eurotEnam kui 34 000 m2 kinnistu kuulub pankrotistunud OÜ-le Neptumus. 21,5 mln kroonine hüpoteek Danske panga ja 3 mln kroonine hüpoteek Õigusbüroo Tehinger kasuks.
    Nugise tee 17, Harjumaa, Viimsi vald358 000 eurot1500 m2 kinnistul asub elamu. Omanik Pille Saarts. Hüpoteeke kokku ligi 6,2 mln krooni (396 000 eurot) SEB Panga kasuks.
    Narva mnt 19/21/ 23-69 ja 72 Tallinn350 000 eurotÄripinnad ja korteriomandid, viimased on koormatud üürilepingutega. Müüja Tallinna linn.
    Lääne tee 1, Pirita, Tallinn318 000 eurotPankrotistunud alkoholitootja Onistar ühe omaniku Igor Savenkovi kinnistu, mis oli esialgu müügis 550 000 euroga. Eraldi saab osta elamus asuva vallasvara hinnaga ligi 12 000 eurot. 5,8 mln kroonine (370 000eurone) hüpoteek SEB Panga kasuks. Savenkov müüb ka Viru 20 asuvat ligi 141 m2  korterit alghinnaga 256 500 eurot, samuti kinnistuid Paldiskis ja Viimsis.
    Allikas: varad.ee
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
ExxonMobile ja Chevroni tulud põrutavad allamäge
Naftahiiglased Chevron (CVX) ja ExxonMobil (XOM) teatasid esimese kvartali kasumite langusest, mida mõjutasid madalamad maagaasi hinnad ja väiksemad rafineerimise marginaalid.
Naftahiiglased Chevron (CVX) ja ExxonMobil (XOM) teatasid esimese kvartali kasumite langusest, mida mõjutasid madalamad maagaasi hinnad ja väiksemad rafineerimise marginaalid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.