Alyona Stadnik • 7 veebruar 2013

Valeandmete eest tingimisi vangi

Intopex Chemicalsi kriminaalasi lõppes asjaosaliste tingimisi vanglakaristusega ning nõudega maksta Swedbankile 9 miljonit dollarit. Pank seda raha aga ilmselt ei näe. 

Riigiprokuratuur algatas 26. mail 2010 Swedbanki avalduse alusel kriminaalmenetluse. Uurimise all olid äriühingute SIA Hanza Juras Varti ja Intopex Chemicals tegevus, kelle esindajad esitasid Swedbankile valeandmeid, mille tulemusena kandis Swedbank 2009. aasta septembrist kuni novembrini Intopex Chemicalsi kontole kokku 9 miljonit dollarit.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et pettusega on selline lugu, et kui on tahe petta, siis võib see ka õnnestuda, ning selle vastu ei ole lõpuni keegi täiesti kaitstud. "Antud juhul on süüdlased oma karistuse kohtus kätte saanud ja nüüd tuleb neil seda korrektselt kandma hakata. Igast juhtumist saab õppida - meie oleme toimunut põhjalikult analüüsinud ja võtnud kasutusele täiendavaid meetmeid, et analoogne olukord ei korduks," kommenteeris ta.

Mille eest AS Intopex Chemicals juhatuse liiget Andrei Kozlovi ja tema partnerit SIA Hanszas Juris Varta esindajat Andris Eglet süüdistatakse, loe tänasest Äripäevast.

Mis on mis Intopex ChemicalsLoodud 2005. aastal. Avalikkusele tundmatu firma kontor asus kuni 2008. aasta veebruarini aadressil Kuhlbars 1-222 ja hiljem Tornimäe 5/5d Tallinnas. Põhitegevusalad on keemiakaupade ja keemiatoorainete kaubandus. Müügitulust 99,3% moodustas eksport ja 0,7% müük Eestisse. Suurim ekspordi sihtriik oli Hiina.Investeeris aastatel 2006-2007 kinnisvarasse ligi 29 miljonit krooni.Emafirma AS Intopex tegutseb aastast 1998 ning tegeleb kemikaalide ja naftasaaduste ekspordi-impordiga ning raudteevedude ekspedeerimisega. Ettevõtte omanik on Nikolai Jakuškin.

Hetkel kuum