Kadri Põlendik • 9 september 2013

Uus meediaärimees

Eesti Meedia uueks omanikuks sai sellest nädalast 50% ulatuses TAMM Meedia ja 50% UP Invest, mille omanik on seni ravimiärist tuntud Margus Linnamäe.

Täna kirjutasid Norra meediakontserni Schibsted juht Rolv Erik Ryssdal ja Eesti Meedia juht Mart Kadastik alla lepingule, millega Meedia Holding OÜ omandab kõik AS Eesti Meedia aktsiad. 

Uuest omanikfirmast kuulub 50% TAMM Meediale ja 50% UP Investile, mille omanik on Margus Linnamäe. Juhtkonna liikmete moodustatud TAMM Meediast omab Mart Kadastik 58%, Toomas Issak, Meelis Luht ja Andres Kull igaüks 14%.

Saavutatud kokkuleppe järgi on AS Eesti Meedia väärtus ligi 30 miljonit eurot. Tehing hõlmab kõiki Schibstedile kuulunud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtteid.

„Schibsted oli Eesti Meedia omanik viisteist aastat,“ kommenteeris Rolv Erik Ryssdal. „Oleme uhked, et selle aja jooksul on Eesti Meedia arenenud tugevaks ja strateegiliselt hästi positsioneeritud meediagrupiks Eestis ja Baltikumis.“ 

Mart Kadastik oli rahul, et mõnda aega kestnud ebamäärasus on nüüd lõppenud.

"Meil on väga hea meel, et Schibsted hindas võimalikest tulevikukavadest kõige elujõulisemaks just meie pakutut,“ märkis Kadastik. „Eriti suurt rõõmu teeb see, et nüüd kuulub Eesti Meedia omanikeringi seni põhiliselt ravimiärimehena tuntud Margus Linnamäe, kellega meil on ühine arusaam ajakirjanduse rollist ja väärtustest üldisemalt."

Margus Linnamäe ütles, et meediaärisse sisenemine on tema jaoks loomulikult uudne olukord.

„Tegemist on huvitava ja perspektiivika investeeringuga,“ hindas Linnamäe. „Kuid selle äratasuvus pole ainult rahaliselt mõõdetav. Kui tahame, et elukeskond Eestis oleks terve ning demokraatia ja vabadus püsiks, siis vajame majanduslikult tugevat ja missioonitundelist meediat. Siit ka meediaga seotud inimeste, teiste seas omanike, suur  vastutus."

Eesti Meedia on Baltikumi suurim meediaettevõte, mille käive oli 2012. aastal ligi 80 miljonit eurot. Eesti Meedia gruppi kuuluvad Postimees, Kanal 2, Trio (Kuku, Elmar jt) , maakonnalehed (Pärnu Postimees, Sakala jt), trükikoda Kroonpress, kuulutuste portaal  Soov, 50 % Õhtulehest, Ajakirjade Kirjastusest ja Express Postist, samuti Läti ja Leedu juhtivad online-ettevõtted (Plius, 15 Min, TVNet) ning Leedu suurim ajakirjade kirjastus ŽLG.

Hetkel kuum