Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    IT-meeste võidukäik

    Aastaid tagasi suure algkapitalita alustanud ning välismaal Eesti maffiaks kutsutud idufirmade juhid ja omanikud on lühikese ajaga suutnud oma ettevõtte väärtust kõvasti kasvatada. See selgus eile avaldatud Äripäeva rikaste edetabelist, kus sel aastal on enim uustulnukaid just IT-sektorist.IT-ärimehed ise peavad uut suunda positiivseks ning ütlevad, et edu saladus on intellektuaalse vara ja inimese väärtustamine.

    Sellel aastal idufirmade investorite kaasamise nädalal Seedcamp jaotatud 90 miljonist eurost said 19 protsenti Eesti idufirmad. Seetõttu on Eesti nn noored ajud saanud hüüdnime Estonian Mafia.Selle hüüdnime pakkus esimesena välja Silicon Valley investeerimisfondi 500Startups asutaja Dave McClure. Eduka Eesti maffia hulka kuuluvad Creative Mobile’i omanikud Vladimir Funtikov, Sergei Panfilov, Irina Panfilova, Viktoria Pikat, Serhiy Slyeptsov; Zeroturnaroundi juht Jevgeni Kabanov, TranferWise’i asutajad Taavet Hindrikus ja Kristo Käärmann, Click & Grow’ juhid Helen Rägo ja Mattias Lepp, Toggli arendaja Alari Aho ja Titanium Systemsi omanik Indrek Uibo. Nad kõik jõudsid sel aastal ka Äripäeva rikaste edetabelisse.Zeroturnaroundi juhi Jevgeni Kabanovi sõnul on edulool mitu põhjust. Eestis on  palju erinevaid IT-ärisid ja valdkonna omapära on see, et intellektuaalne kapital on väga väärtuslik. Seetõttu kuulub päris suur osa ettevõttest firma võtmetöötajatele. “Selle sektori erinevus on see, et inimesed on hästi tähtsad, võrreldes näiteks kaubandusega, kus inimesed ei ole nii tähtsad,” ütles Kabanov.
    Loogiline asjade käik. Nortali juht Priit Alamäe rääkis, et maailma suurimad ja väärtuslikumad ettevõtted on energeetika, finantsteenuste, IT, telekomi, autotööstuse, kaubanduse ja ravimitööstuse sektorist. Kuna IT on maailmas üks suuremaid tööstusharusid ja kindlasti üks kiiremini kasvavaid, siis on loogiline, et ühel hetkel murravad siinsed edukamad IT-ettevõtted end Eesti väärtuslikumate ettevõtete hulka. Alamäe sõnul saab see murrang toimuda aga ainult välisturgudel teenitud tuluga. Eesti jääb IT-sektori arenguks liiga väikeseks.Rahvusvahelist ülekandeteenust pakkuva Trans­ferWise’i juhi Taavet Hinrikuse sõnul on tal väga hea meel näha, et Eesti on muutumas tõsiseks kasvulavaks uutele IT-firmadele. “Kõik need firmad suunavad oma teenused rahvusvahelisele klientuurile ja on võtnud kiire kasvu kursi,” kinnitas ka tema.
    Zeroturnaround: rohkem raha, kui kulutada jaksame
    Tarkvarafirma Zeroturnaroundi juht Jevgeni Kabanov on loonud eduka firma, millel on rohkem raha, kui kulutada jaksatakse. Aasta alguses ütles ettevõtte asutaja ja juht Jevgeni Kabanov, et ettevõte teenib rohkem, kui kulutada jaksab, ning edu on toonud vabaduse finantseerida ettevõtte arengut ise, sõltumata investoritest.Jevgeni Kabanovi ja Toomas Römeri asutatud ettevõtte käive kasvas eelmisel aastal 2011. aastaga võrreldes 2,7 korda, ulatudes 5 miljoni euroni. Hüppelise majandusliku edu saavutamise eest tunnustati ZeroTurn­aroundi aprillis tiitliga aasta läbimurdja 2012.EMT tehnoloogiadivisjoni direktor Tiit Tammiste ütles toona, et Zeroturnaround on hea näide sellest, kuidas ühe tarkvaraettevõtte väikesest sisemist efektiivsust taotlevast uurimisprojektist on välja kasvanud maailmas suurfirmade huviorbiiti ulatuv ettevõte.2013. aasta kevadeks oli tarkvarafirma töötajaskond paisunud juba 90ni ning suurimate klientide hulgas on tippnimed – eBay, Disney, HP, IBM, Luft­hansa, Oracle ja USA föderaalreserv. Kokku on ettevõttel ligi 3500 klienti.2013. aasta märtsis ostis Zeroturnaround koos meeskonna ja patentidega konkurendi, Taani tarkvaraettevõtte Javeleon.Äripäeva hinnangul on ettevõtte väärtus 20 miljonit ­eurot. Kabanovi hinnangul on see võrdlemisi tagasihoidlik hinnang. “Ma ütleks, et see on pigem konservatiivne kui agressiivne arvutus, sellest võiks ka üles minna,” ütles ta.Tarkvarafirma suurimad omanikud on riskikapitalifirma Bain Capital Ventures ja ettevõtte juhid: JayKorp OÜ (Jevgeni Kabanov), Rebel Invest OÜ (Toomas Römer), Wasp Enterprises OÜ (Ivo Mägi), TallBoy Investments OÜ (David Edward Garcia Booth), OÜ Progressive Programs Invest (Lauri Eespäev), ­Rebel Holding OÜ (Rein Raudjärv), Bevin Software OÜ (Michael Casey Bevin).Ettevõtet aitas käivitada tarkvaraarendusfirma Nortal. “Alguses investeeris Nortal meie tootearendusse ja hiljem, kui me olime juba ise maksevõimelised, tulime sealt välja,” meenutas Kabanov.
    Taavet Hinrikus: Eesti on tõsine kasvulava
    TransferWise’i looja ja juhi Taavet Hinrikuse sõnul on tal väga hea meel näha, et Eesti on muutumas IT-firmade kasvulavaks.Soodsaid valuutavahetusteenuseid ja rahvusvahelisi ülekandeid pakkuva idufirma looja Taavet Hinrikus oli Skype’i esimene töötaja ning strateegiadirektor, tal tekkis idee luua ettevõte, mis võimaldaks rahvusvahelisi ülekandeid soodsamalt teha.Hinrikus meenutas, et ettevõtte loomise algkapital tuli isiklikest tagavaradest, ent firma kasvades on kaasatud kapitali ka maailma juhtivatelt riskikapitaliinvestoritelt.Hinrikuse sõnul on Transfer­Wise’i kliendid eraisikud ja väike­ettevõtted, kellel on vajadus teha rahvusvahelisi ülekandeid. “Ainuüksi Euroopas on selliseid inimesi kümneid miljoneid. Praegu on teenus avatud kõigile Euroopa kodanikele, tegeleme ka Euroopast väljapoole laienemisega,” ütles ta.Londonis asuv TransferWise on kahe tegutsemisaasta jooksul vahendanud pea 150 miljonit eurot klientide raha, sellest enam kui pool viimase kuue kuu jooksul. Pangatasudelt on nende kliendid kokku hoidnud pea 6 miljonit eurot.Selle aasta jaanuaris valis ajakiri Management Today firma kuu parimaks idufirmaks. Facebooki esimene investor ­Peter Thiel rahastab suurpankadega võistlevat Eesti firmat Transfer­Wise veidi rohkem kui 4,6 miljoni euroga.Ettevõtte rahastajate hulka kuuluvad lisaks Facebooki esimesele investorile PayPali asutaja Max Levchin, IA Ventures, Index Ventures, TAG (Robin Klein ja Saul Klein), Seedcamp, Betfairi endine juht David Yu ja Le Monde’i omaniku Xavier Nieli firma Kima Ventures.Ettevõte pälvis ka Richard Bransoni tähelepanu, kes kirjutas oma blogis eestlaste TransferWise’ist ja kinnitas, et seda teenust hakkas kasutama ka Virgin Group.2013. aasta kevadel pakuti firma väärtuseks 40 miljonit dollarit. Hinrikus ei soovinud seda hinnangut kommenteerida.
     
     
    Pane tähele
    Edukas Eesti maffia rikaste edetabelis
    74. kohal mobiilmängude tootja Creative Mobile’i omanik Vladimir Funtikov, vara väärtus 33,6 miljonit eurot.123. kohal tarkvaraarendusega tegeleva ettevõtte Titanium Systems asutaja Indrek Uibo, vara väärtus 20 miljonit eurot. Esimest korda rikaste edetabelis.144. kohal taimede eest hoolitsevate elektrooniliste lillepottide leiutaja Click & Crow’ rajajad Helen Rägo ja Mattias Lepp, mõlema vara väärtus kokku 16,4 miljonit eurot. Esimest korda rikaste tabelis.179. kohal mobiilmängude tootja Creative Mobile’i omanikud Serhiy Slyeptson ja Viktoria Pikat, mõlema vara väärtus kokku 13,2 miljonit eruot. Esimest korda rikaste tabelis.249. kohal mobiilimängude tootja Creative Mobile’i omanikud Sergei Panfilov ja Irina Panfilova, mõlema vara väärtus kokku 10 miljonit eurot. Esimest korda rikaste tabelis.338. kohal ajakasutusprogrammi Toggl looja Alari Aho, vara väärtus 7,8 miljonit ­eurot. Esimest korda rikaste tabelis.353. kohal valuutavahetus- ja makseteenust pakkuva firma TransferWise’i rajajad Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus, mõlema vara väärtus 7,5 miljonit eurot. Esimest korda rikaste tabelis.452. kohal tarkvaraarendaja Zeroturnaroundi rajaja Jevgeni Kabanov, vara väärtus 6,1 miljonit eurot. Esimest korda rikaste tabelis.
    Allikas: rikaste top
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.